**** T&T-SOFT ****

Commodore 64 ‑pelitalo (1987–1991)

T&T-SOFT oli pieni imatralainen ohjelmistotalo, joka julkaisi ohjelmia Commodore 64 ‑koti­tieto­koneelle Suomessa. Valikoimassa oli seikkailupelejä sekä pieniä hyötyohjelmia. Vuosina 1987–1991 toiminut T&T-SOFT oli yksi suomalaisen pelialan pioneereista. Se oli aikanaan Suomen ainoita pelitaloja ja kuului 15 pelillään 1980-luvun tuotteliaimpiin pelinjulkaisijoihin, vaikkakin pelien painosmäärät jäivät vähäisiksi.

T&T-SOFTin perustivat imatralaiset Timo Rutanen ja Tuomas Salste. 14–18 vuoden ikäiset koulupojat suunnittelivat ja rakensivat ohjelmat alusta loppuun saakka itse. Perustajien omien pelien lisäksi yksi peli oli savonlinnalaisen Antti Rauhalan käsialaa. Valmistus hoidettiin omin voimin; myynti meni jälleenmyyjien kautta. Ohjelmointi alkoi 1987 ja myynti 1988. Ohjelmat laadittiin Commodore 64 ‑tietokoneelle, joka oli 1980-luvulla hyvin yleinen kotimikro.

Päätuotteina tekstipelit

T&T-SOFTin päätuotteita olivat suomenkieliset tekstiseikkailupelit. Näitä tuotettiin yhteensä 12, lisäksi yksi englanninkielinen. Tekstiseikkailuja pelattiin kirjoittamalla ruudulle 1–3 sanan mittaisia komentoja. Peli vastasi niihin lyhyin lausein. Juonet olivat agenttitehtäviä tai aarteenetsintää. Pelaajan tehtävä oli liikkua huoneissa ja käytävissä tai vaikkapa metsässä, kerätä matkan varrelta löytyviä esineitä ja ratkaista niiden avulla arvoituksia. Pelit olivat melko lyhyitä mutta asiakkaiden mukaan kiehtovia.

Tekstiseikkailujen lisäksi T&T-SOFT julkaisi myös kaksi merkkigrafiikalla toteutettua agenttipeliä sekä hyötyohjelmapaketin. Hyötypaketti sisälsi yksinkertaisen tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja kortisto-ohjelman.

Tuotevalikoiman erikoispiirre oli suomenkielisyys. Kaupallisia pelejä julkaistiin tuolloin Suomessa hyvin vähän eikä muitakaan suomenkielisiä ohjelmia ollut kuin niukasti saatavilla. Suomenkielistä kilpailua ei käytännössä ollut. Suomenkielisyyttä C64:ssä haittasi se, ettei koneessa ollut ääkkösiä. T&T-SOFTin tuotteissakin lyotiin naytolle kylmasti a ja o.

T&T-SOFTin ohjelmat oli kirjoitettu C64:n Basic-kielellä, joka oli varsin puutteellinen ja hidas. T&T-SOFTin tuotteisiin kieli kuitenkin soveltui melko hyvin, sillä ne eivät vaatineet suurta tehoa. Lähes kaikki tekstipelit oli tehty samaan pelirunkoon. Tekstipelejä pystyttiinkin tuottamaan nopeassa tahdissa kuin liukuhihnalta teknisen laadun samalla parantuessa pelistä toiseen. Ohjelmointi hoitui pitkälti kasettiaseman avulla, sillä ohjelmoijalla ei ollut levyasemaa: se oli huomattavan kallis.

Toiminnan vaiheet

C=näppäinEnsimmäiset T&T-SOFTin pelit ja hyötyohjelmat valmistuivat vuonna 1987. Ne tuskin edustivat alansa huippua, mutta niillä lähdettiin rohkeasti kokeilemaan. Myynti saatiin käyntiin 1988. Myyntimäärä ei ollut suuri, mutta se innosti jatkamaan kehitystyötä.

Vuosi 1989 oli hyvä. Yhtäkkiä pelit alkoivat mennä kaupaksi. Pelien kehitys ja tuotepakettien valmistus kävivät kiivaina koulunkäynnin ohessa. Uusia pelejä valmistui tuota pikaa.

Jo seuraavana vuonna myynti putosi. T&T-SOFTin tekniikka oli kehittynyt ja pelitkin parantuneet, mutta C64-pelien kysyntä hiipui. Aika ajoi Commodore 64:n ohi. T&T-SOFT ei siirtynyt muihin konemerkkeihin vaan lopetti 1991.

Myynti ja tuotanto

Myynti hoitui alan jälleenmyyjien kautta. Niitä olivat mm. Komentokeskus, Toptronics ja Triosoft. Tuotteet olivat asiakkaiden saatavilla postimyynnistä ja alan liikkeistä kuten kirjakaupasta, kodinelektroniikkaliikkeestä ja atk-kaupasta. Ajan tavan mukaan ohjelmista ei ollut olemassa ilmaisia näytteitä tai demoversioita, vaan asiakkaan oli ostettava tuote pelkän nimen tai paketin perusteella.

Commodore C2N kasettiasema

Tuotepaketissa oli joko C-kasetti tai disketti (eli 5.25" lerppu) sekä lyhyt mustavalkoinen ohjevihkonen. Tuotteen kannet olivat värillistä tai valkoista paperia tai kartonkia.

Tekstipelien ovh-hinnat olivat 69–129 mk. Hinnat kaupassa kuitenkin vaihtelivat kaupan oman harkinnan mukaisesti. Joka tuotteesta oli sekä kasetti- että diskettiversio. Kasettiversio saattoi olla hiukan halvempi.

Ohjelmien painokset olivat pieniä. Ohjelmapaketit tuotettiin lähinnä kotikonstein. Tuotteet pakattiin yksinkertaisiin muovilaatikoihin tai ‑kuoriin. Kasetit monistettiin kasettisoittimilla eli "mankoilla", levykkeet puolestaan levyasemalla. Kansipapereita ja ohjekirjasia varten oli aluksi käytössä vain karkeata jälkeä tekevä Commodoren matriisiprintteri ja leikkaa & liimaa ‑menetelmä. Myöhemmin saatiin käyttöön parempi matriisiprintteri ja jopa lasertulostin. Monistamiseen käytettiin kopiokonetta ja kirjapainoa. Etikettejä tekstattiin myös käsin.

Kaupallisia kopiopalveluitakin kokeiltiin. Kun kasettimonistamo ei onnistunut kopioimaan tietokonekasetteja, oli kasetit kopioitava itse yksi kerrallaan. Siinä oli kovasti työtä. Yhden kasetin kopiointi kesti jopa tunnin eikä kasetti sittenkään välttämättä toiminut hyvin.

Commodore 64 -logo

T&T-SOFTin ohjelmat

T&T-SOFT julkaisi Commodore 64:lle kaikkiaan 8 tuotetta vuosina 1988–1990. Tuotteet käsittivät yhteensä 3 hyötyohjelmaa, 2 graafista seikkailupeliä ja 13 tekstiseikkailupeliä. Yhtä englanninkielistä peliä lukuunottamatta kaikki ohjelmat olivat suomenkielisiä.

T&T-SOFTin ensimmäiset tuotteet olivat ohjelmapaketit Soft Collection ja Games Collection. Ne tulivat markkinoille alkuvuodesta 1988. Niitä seurasi seitsemän tekstiseikkailupelin paketti Samuel in Danger. Tämän jälkeen T&T-SOFT julkaisi viisi yksittäistä tekstiseikkailupeliä.

Tuote Vuosi Kieli Tekijä Tyyppi
Soft Collection 1987* fi Toimisto­paketti:
Teksti-T&T II Tuomas Salste Tekstin­käsittely
Tiedon­hallinta‑64 Timo Rutanen Kortis­tointi
TableCalc Tuomas Salste Taulukko­laskenta
Games Collection 1987* Peli­paketti:
Hörmy III fi Tuomas Salste Graafinen seikkailu­peli
Hörmy IV fi Tuomas Salste Graafinen seikkailu­peli
Kamikaze Flyer en Antti Rauhala Teksti­seikkailu­peli
Samuel in Danger 1988 fi Tuomas Salste Teksti­seikkailu­peli, 7 kpl
Tehtävä NV-3 1989 fi Tuomas Salste Teksti­seikkailu­peli
Miljoona­keikka 1989 fi Tuomas Salste Teksti­seikkailu­peli
Kallio­linnan aarre 1989 fi Tuomas Salste Teksti­seikkailu­peli
Näkemiin, Hongkong 1989* fi Tuomas Salste Teksti­seikkailu­peli
Ikuisen totuuden temppeli 1990 fi Tuomas Salste Teksti­seikkailu­peli

* Ohjelman valmistumisvuosi. Ilmestyi markkinoille seuraavana vuonna.

Commodore 64, kasetti ja levy. Ohjelmointikieli Basic.

Soft Collection

Tuomas Salste, Timo Rutanen 1987 (ilmestyi 1988)

Kolmen toimisto-ohjelman paketti, suomenkielinen.

Soft Collection käsitti ainoat T&T-SOFTin julkaisemat hyötyohjelmat. Pakettiin kuului rivipohjainen tekstieditori Teksti-T&T II, kortisto-ohjelma Tiedonhallinta-64 asiakas- yms. rekisterien pitoon ja taulukkolaskentaohjelma TableCalc. Ohjelmat olivat varsin yksinkertaisia ja kömpelöitä.

Muista ohjelmista poiketen Soft Collection oli laadittu ns. skandinaaviselle merkistölle, jolla piti kuusnelosesta puuttuvat ä ja ö saataman näkyviin. C64 ei merkistöä sellaisenaan tukenut eivätkä ohjelmat itsekään ko. merkistöä sisältäneet. Niinp[ [[kk£set n[yttiv[t t[lt[.

Soft Collectionin painos jäi hyvin pieneksi.

Games Collection

Tuomas Salste, Antti Rauhala 1987 (ilmestyi 1988)

Kolmen seikkalupelin paketti, suomi/englanti.

Games Collection käsitti seuraavat pelit: Hörmy III, Hörmy IV ja Kamikaze Flyer.

Hörmy III Etsi tietokone­keskuksesta salkku ja vie pomollesi.
Hörmy IV Räjäytä toimistorakennus ja pakene heli­kopterilla.
Kamikaze Flyer Vältä oma kamikaze-lentosi ja pakene.

Hörmy-pelit olivat suomenkielisiä agenttiseikkailuja. Molemmissa oli kymmeniä erilaisia merkkigrafiikalla toteutettuja huoneita. Nämä olivat ainoat T&T-SOFTin pelit, jotka sisälsivät grafiikkaa.

Antti Rauhalan laatima englanninkielinen tekstiseikkailu Kamikaze Flyer oli ainoa T&T-SOFTin julkaisema vieraskielinen ohjelma.

Games Collectionin painos jäi hyvin pieneksi.

Samuel in Danger

Tuomas Salste 1988

Suomenkielinen 7 tekstiseikkailupelin paketti. Samuel on Suomen Keskus­tiedustelu­palvelun SKP:n salaisin ja taitavin agentti, joka saa hankalimmat ongelmat selvitettäväkseen.

Samuel in the Forest Löydä pois Lapin erämaasta.
Samuel in Russia Hanki Neuvosto­liitosta tietoja puna-armeijan hyökkäys­aikeista.
Samuel in the Embassy Hanki salaisia papereita suur­lähetystöstä.
Samuel in the Castle Karkaa keskiaikaisen linnan tyrmästä.
Samuel in the Hotel Löydä ja pura aikapommi ennen kuin se purkaa loisto­hotellin.
Samuel in the City Etsi pyromaani slummista, narkomaanien ja jengien maailmasta.
Samuel in the Mine Löydä pankkiryöstön kadonnut saalis vanhasta kulta­kaivoksesta.

Samuel in Danger oli T&T-SOFTin menestyspelipaketti. Paketti sisälsi yhteensä 7 agenttiseikkailua. Peleillä oli yhteinen "pelimoottori", mutta ne olivat muuten itsenäisiä pelejä. Pelien nimet olivat englanniksi "markkinoinnin vuoksi", vaikkakin itse pelit olivat täysin suomenkielisiä.

Samuel in Danger Samuel in the Forest Samuel in Danger: Ohjevihkon kansi

Samuel in Russian aihepiiri oli poliittisesti epäkorrekti. Pelissä Neuvostoliitto aikoo valloittaa Suomen. Pelaajan tulee hakea sotasuunnitelma Itä-Karjalasta, jotta hyökkäys voidaan torjua. Vielä kolme vuotta aiemmin eräs toinen "neuvostovastainen" C64-peli oli hermostuttanut Neuvostoliiton suurlähetystön ja aiheuttanut eduskuntakyselyn. Tästä pelistä reaktiota ei tullut.

Mega-X-pelilehti uutisoi Samuel-sarjasta 1989. Peliarvosteluakin luvattiin, mutta se jäi toteutumatta, sillä lehti ei enää ilmestynyt. Arvostelu ei onnistunut myöskään C=lehdessä: lehteen oli päätynyt kasettiversio, joka ei suostunut latautumaan. Kun lehti vielä väitti tuotteen julkaisijaksi Triosoftia eikä reagoinut edes oikaisupyyntöön, puhumattakaan uusista peliarvosteluista, ei medianäkyvyys oikein onnistunut.

Samuel in Danger Mega-X-lehdessä Samuel in Danger C=lehdessä

Samuel in Danger ‑paketin jälkeen T&T-SOFT keskittyi tekstiseikkailuihin. Pelien teossa auttoi itse kehitetty "pelimoottori" eli runko, jonka päälle pelejä oli hyvä rakentaa. Rungossa oli tekstipelin perustoiminnot kuten parseri eli käskyjen tulkinta, liikkuminen paikasta toiseen sekä esineiden käsittely. Uusi peli rakennettiin lisäämällä runkoon pelikartta, esineet sekä tarvitut lisäkäskyt ja ‑säännöt. Runko kehittyi ajan myötä siten, että uudemmat pelit ymmärsivät aiempia monipuolisempia lauseita ja toimintoja.

Tehtävä NV-3

Tuomas Salste 1989

Suomenkielinen tekstiseikkailu. Juoni: Pilaa sukellusvene NV-3:n ydinohjuksen laukaisu.

Pelissä puretaan sukellusveneen ydinkärki ja pyritään pakoon. Ohjelmointi oli varsinainen nopeusennätys: se sujui kahdessa päivässä, kun suunnitteluun käytettyä aikaa ei lasketa.

Tehtävä NV-3 Tehtävä NV-3 Tehtävä NV-3: Kannet

Miljoonakeikka

Tuomas Salste 1989

Suomenkielinen tekstiseikkailu. Juoni: Suunnittele pankkiryöstö, toteuta se ja pakene.

Pelissä ryöstetään useampaan otteeseen ja paetaan lopuksi maasta.

Miljoonakeikka Miljoonakeikka Miljoonakeikka: Etukansi Miljoonakeikka: Takakansi Miljoonakeikka: Mainos

Kalliolinnan aarre

Tuomas Salste 1989

Suomenkielinen tekstiseikkailu. Juoni: Etsi linnasta aarre.

Pelissä seikkaillaan sokkeloisessa linnassa ja etsitään aina lisää uusia jännittäviä käytäviä ja huoneita sekä tietenkin aarretta. Kalliolinnan aarteesta tuli T&T-SOFTin toiseksi myydyin tuote.

Kalliolinnan aarre Kalliolinnan aarre Kalliolinnan aarre: Etukansi Kalliolinnan aarre: Takakansi Kalliolinnan aarre: Mainos

Näkemiin, Hongkong

Tuomas Salste 1989 (ilmestyi 1990)

Suomenkielinen tekstiseikkailu. Juoni: Räjäytä Hongkong ydinpommilla.

Peli sijoittui kauas tulevaisuuteen, vuoteen 1997, jolloin Englanti ja Kiina sotivat Hongkongista. Pelaaja oli englantilainen agentti, jonka tehtävänä oli tuhota koko kaupunki. Pelin alussa oleva ongelma, johon liittyy vankileiri ja teltta, perustuu tekijän uneen. Pelin painos jäi hyvin pieneksi.

Näkemiin, Hongkong Näkemiin, Hongkong Näkemiin, Hongkong: Kannet

Kansikuva: Mikko Kontiokorpi

Ikuisen totuuden temppeli

Tuomas Salste 1990

Suomenkielinen tekstiseikkailu. Juoni: Etsi ja tuo kultainen pää ulos luolastosta.

Pelissä tunkeudutaan syvälle muinaiseen itäkarjalaiseen luolatemppeliin etsimään kultaista päätä, jossa asuu ikuisen totuuden henki.

Ikuisen totuuden temppeli oli T&T-SOFTin tekstiseikkailuista kielellisesti ja teknisesti kaikkein kehittynein. Peli ymmärsi ja osasi taivuttaa suomen sanoja 6 sijamuodossa. Peli tunsi esineiden painot ja tilavuudet. Esineet saattoivat sijaita loogisesti sisäkkäin, mikä oli myös juonen kannalta olennaista. Ohjelmavirheen takia pelin ratkaisu oli kuitenkin mahdotonta.

Kaupallisten pelien joukossa Ikuisen totuuden temppeli on hyvin todennäköisesti ollut sekä viimeinen suomenkielinen C64-peli että viimeinen Suomessa julkaistu C64-peli. Peli jäi myös T&T-SOFTin viimeiseksi tuotteeksi ja painos hyvin pieneksi.

Ikuisen totuuden temppeli Ikuisen totuuden temppeli Ikuisen Totuuden Temppeli: Kansi Ikuisen Totuuden Temppeli: Takakansi

Pelialan tilanne 1980-luvun lopulla

Pelien julkaisu oli Suomessa 1980-luvulla varsin pienimuotoista toimintaa. Pelin tekemiseen riitti yksi ohjelmoija. Kotimaisten pelien painokset olivat pieniä ja toiminta tuskin oli taloudellisesti kovinkaan kannattavaa siitäkään huolimatta, ettei ohjelmoijalle välttämättä edes maksettu kunnollista palkkiota. Pelien julkaisu vaati pioneerihenkeä ja harrastuneisuutta.

T&T-SOFT on mitä todennäköisimmin ollut jonkin aikaa Suomen ainoa toimiva pelitalo. Suomessa julkaistiin 1988 tiettävästi vain yksi kaupallinen pelituote, joka oli T&T-SOFT:in Samuel in Danger ‑sarja. Vuonna 1989 Commodore-pelien kannalta keskeinen C=lehti valitteli, ettei Suomessa ollut ainoatakaan pelitaloa ja suomalaiset pelitkin olivat huonoja. Syystä tai toisesta C=lehti ei noteerannut T&T-SOFTia, vaikka lehteen pelien näytekappaleita toimitettiinkin.

1980-luvulla pienen pelitalon mahdollisuus saada julkisuutta oli lähinnä peliarvostelu alan lehdissä. Jälleenmyyjien rooli oli myös tärkeä. Pelintekijän oli hankala saada suora kontakti loppuasiakkaisiin eli pelaajiin. Internet ei vielä ollut käytössä, mutta joillain harrastajilla oli jo modeemilla pääsy purkkeihin (BBS). Hyvänä puolena oli, että pelintekoon riitti yksikin ohjelmoija, joka oli hiukkasen opetellut ohjelmointia. Toisaalta markkinointi ja valmistus olivat kömpelöt ja kalliit järjestää. Lisähankaluutta tuotti se, että keskenään yhteensopimattomia konemerkkejä oli useita ja ne vaihtuivat melko tiuhaan.

Artikkelia varten on tarkistettu Suomen pelitarjonta sivustolta videogames.fi sekä Juho Kuorikosken teoksesta Sinivalkoinen pelikirja (2014).

Ota yhteyttä!

Ota yhteyttä T&T-SOFTin ohjelmiin liittyen! Pelimuistot kiinnostavat ja pelivinkkejä saa edelleen. Itse ohjelmat eivät toistaiseksi ole saatavana, mutta ota silti yhteyttä, jospa asia järjestyy myöhemmin. Yhteydenotot: Tuomas Salste

Ostetaan T&T-SOFTin tuotepaketteja

Jos sinulla on aito ja alkuperäinen T&T-SOFTin ohjelma, mieluiten alkuperäisessä pakkauksessa ja ehkä hintalappukin päällä, tarjoa sitä meille T&T-SOFTin arkistoon. Myös valokuvat kiinnostavat, jollet halua myydä muistorikasta peliä. Tarjous päivätty: 2018.

English abstract

T&T-SOFT was a small software house based in Imatra, Finland. T&T-SOFT published programs for Commodore 64 computers in 1987-1991. The product range consisted of adventure games and small utilities. The programs were released in small editions for the Finnish domestic market. The main focus was with text adventures in Finnish.

URN:NBN:fi-fe201301011009