Åkerman: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Åkerman

Åkerman on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Åkermanien määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 531 max

v. 1990 408

v. 2014 421

v. 2015 418

v. 2016 412

v. 2017 403

v. 2018 401

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2018 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Åkerman on noin sijalla 2 100.

Å-kirjaimella alkavat nimet ovat Suomessa harvinaisia.

Nimi on ruotsinkielinen. Se on sukunimistössämme tavallista. Nimen ruotsinkielisyys ei yleisesti ottaen tarkoita, että suku olisi alkujaan suomenruotsalainen tai Ruotsista kotoisin, sillä supisuomalaisetkin ovat aikojen saatossa saaneet ruotsinkielisiä nimiä. Suvun puhekieltä ei näe nimestä. Sukututkimuksessa voidaan puhekieltä arvioida mm. siitä, missä päin suku on asunut.

Sanan åkerman merkitys on 'peltomies'. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1931

Åkermaneja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 77 Åkermanin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Åkermanien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (15 henkeä), Vaasa (7) sekä Mustasaari (5). Valtaosa asui Uudellamaalla ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Åkerman, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 43.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1896–1943
Yritykset
perust. –2009

Sana Åkerman esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Åkerman

Åkerman (paikannimi)Katuosoitteissa

Åkerman on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Åkerman jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Åkerman esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Åkermaninkuja, Åkermanintie, Åkermansgränden, Åkermansvägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Åkermanit ulkomailla

Ruotsissa Åkerman oli 2 042 ihmisen sukunimi vuonna 2015. Nimi on siis Ruotsissa yleisempi kuin Suomessa.

Norjassa Åkerman oli 41 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tanskassa Åkerman on ollut 26 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

40120422641
Åkermanit Pohjolassa

Espanjassa oli vuonna 2014 yhteensä 46 henkeä, joiden sukunimi oli AKERMAN.

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 1 110 henkeä, joiden sukunimi oli AKERMAN. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 64 henkeä, joiden sukunimi oli AKERMAN.

Tiesitkö, että...

Nimi kirjoitetaan joskus Akerman tai Aakerman, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Åke Åkerman.

Samankaltaisia nimiä kuin Åkerman

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Sukunimi-infossa on tietoja 23 315 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Åkerman, Finland.

©Tuomas Salste