Öster: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Öster

Öster on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Öster-nimisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1990 212

v. 2014 216

v. 2015 219

v. 2016 213

v. 2017 211

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Öster on noin sijalla 3 700.

Ö-kirjaimella alkavat nimet ovat Suomessa harvinaisia. Nimi on ruotsinkielinen. Se on sukunimistössämme tavallista. Nimen ruotsinkielisyys ei yleisesti ottaen tarkoita, että suku olisi alkujaan suomenruotsalainen tai Ruotsista kotoisin, sillä supisuomalaisetkin ovat aikojen saatossa saaneet ruotsinkielisiä nimiä. Suvun puhekieltä ei näe nimestä. Sukututkimuksessa voidaan puhekieltä arvioida mm. siitä, missä päin suku on asunut.

Sanan öster merkitys on 'itä'. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1927

Öster-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 24 Öster-nimisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Öster-nimisten yleisin asuinpaikka oli Närpiö (3 henkeä).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Öster, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 14.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1905–1943
Yritykset
perust. –2000

Sana Öster esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Öster

Öster (paikannimi)Katuosoitteissa

Öster on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Öster jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Öster esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Östergatan, Östergränden, Österleden, Österporten, Österstigen, Östersvängen, Östervägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Öster-suku ulkomailla

Ruotsissa Öster oli 1 018 ihmisen sukunimi vuonna 2015. Nimi on siis Ruotsissa yleisempi kuin Suomessa.

Norjassa Øster oli 34 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tanskassa Öster on ollut 8 ihmisen sukunimi vuonna 2016. Tanskalaisittain kirjoitettu Øster on puolestaan ollut 359 hengellä.

Färsaarilla oli vuonna 2014 yhteensä 35 henkeä, joiden sukunimi oli Øster.

Färsaaret 35211101836734
Öster Pohjolassa

Espanjassa oli vuonna 2014 yhteensä 51 henkeä, joiden sukunimi oli OSTER.

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 6 259 henkeä, joiden sukunimi oli OSTER. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 134 henkeä, joiden sukunimi oli OSTER.

Tiesitkö, että...

Nimi kirjoitetaan joskus Oster tai Oester, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Östen Öster.

Samankaltaisia nimiä kuin Öster

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Öster, Finland.

©Tuomas Salste