Sankari: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Sankari

Sankari on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Sankarien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 292 max

v. 2014 286

v. 2015 282

v. 2016 277

v. 2017 276

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Sankari on noin sijalla 2 900.

Sankari on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Sankari on suojattu 1930 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1886-1925

Sankareita tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 36 Sankarin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Sankarien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Hämeenkyrö (4 henkeä), Mynämäki (4), Yläne (3) sekä Pertunmaa (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Sankari, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 19.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1911–1937
Yritykset
perust. –2012

Sana Sankari esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Sankari

Sankari (paikannimi)Katuosoitteissa

Sankari on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 9 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Sankari jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Sankari esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Sankarigränden, Sankarikatu, Sankarikuja, Sankarinkatu, Sankarinkuja, Sankarintie, Sankaritie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Sankari

Sankari on myös miehen etunimi. Vuonna 2017 Sankari oli yhtenä etunimenä 13 miehellä. Sukunimenä Sankari on kuitenkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli 276 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten toisena tai kolmantena etunimenä (12 henkeä). Ensimmäisenä etunimenä se on harvinaisempi (1).

Sankarit ulkomailla

Ruotsissa Sankari oli 14 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tanskassa Sankari on ollut 13 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

2761413
Sankarit Pohjolassa

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 129 henkeä, joiden sukunimi oli SANKARI. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 40 henkeä, joiden sukunimi oli SANKARI.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Санкари tarkoittaa nimeä Sankari. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Sangarj on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Sankari olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Sana Sankari tai Sante Sankari.

Samankaltaisia nimiä kuin Sankari

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Sankari, Finland.

©Tuomas Salste