Sirviö: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Sirviö

Sirviö on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 2 500:s suomalainen on Sirviö.

Sirviöiden määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 935 max

v. 2014 2 229

v. 2015 2 222

v. 2016 2 221

v. 2017 2 230

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Sirviö on noin sijalla 400.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Sirviö on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Sirviö on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Sirviö ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 543 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Sirviöitä on 2 230.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1931

Sirviöitä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 189 Sirviön asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Sirviöiden yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Sotkamo (62 henkeä), Sonkajärvi (16) sekä Kajaanin maalaiskunta (12). Valtaosa asui Pohjois-Savossa ja entisessä Oulun läänissä.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Sirviö, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 111.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1897–1941
Yritykset
perust. 1948–2015

Sana Sirviö esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Sirviö

Sirviö (paikannimi)Katuosoitteissa

Sirviö on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 6 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma, maastokohde sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Sirviö jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Sirviö esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Sirviönkatu, Sirviöntie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Sirviöt ulkomailla

Ruotsissa Sirviö oli 177 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 12 henkeä, joiden sukunimi oli SIRVIO.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Сирвиё ("Sirvijo") tarkoittaa nimeä Sirviö. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Sirfwiö on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Sirviö olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Sirvio tai Sirvioe, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Sira Sirviö.

Samankaltaisia nimiä kuin Sirviö

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Sirviö, Finland.

©Tuomas Salste