Tähti: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Tähti

Tähti on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Tähtien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 269 max

v. 1985 270

v. 2014 318

v. 2015 315

v. 2016 315

v. 2017 311

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Tähti on noin sijalla 2 600.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1890-1928

Tähtiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 41 Tähden asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Tähtien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (10 henkeä), Forssa (4) sekä Ylivieska (3). Valtaosa asui Etelä- ja Lounais-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Tähti, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 28.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1905–1944
Yritykset
perust. 1945–2016

Sana Tähti tai Tähden esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Tähti

Tähti (paikannimi)Katuosoitteissa

Tähti on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Tähti jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Tähti esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Tähdentie, Tähtientie, Tähtikatu, Tähtikuja, Tähtipolku, Tähtiraitti, Tähtirinne, Tähtitie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Tähti

Tähti on myös naisen etunimi. Vuonna 2017 Tähti oli yhtenä etunimenä 77 naisella. Sukunimenä Tähti on kuitenkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli 311 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Tähdet ulkomailla

Ruotsissa Tähti oli 19 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Тяхти ("Tjahti") tarkoittaa nimeä Tähti. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Tächtj on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Tähti olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Tahti tai Taehti, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Tähti

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Tähti, Finland.

©Tuomas Salste