Vuori: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Vuori

Vuori on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 1 600:s suomalainen on Vuori.

Vuorten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 3 630 max

v. 1985 3 501

v. 2014 3 553

v. 2015 3 528

v. 2016 3 509

v. 2017 3 485

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Vuori on noin sijalla 250.

Nimestä on olemassa myös W:llinen muoto Wuori. Tavallisesti on kyse saman nimen wanhasta kirjoitusasusta, joka on säilynyt. Suomen ja myös ruotsin kielessä käytettiin aiemmin yleisesti W:tä tavallisen V:n merkkinä. Erilaiset kirjoitusasut ovat vakiintuneet eri sukujen tai sukuhaarojen käyttöön.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Vuori on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Vuori on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Vuori ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 163 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Vuoria on 3 485.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1935

Vuoria tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 430 Vuoren asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Vuorten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (46 henkeä), Turku (32) sekä Tampere (16). Valtaosa asui Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Vuori, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 244.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1910–1943
Yritykset
perust. –2015

Sana Vuori tai Vuoren esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Vuori

Vuori (paikannimi)Vuori (karttanimi)

Vuori on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 37 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma, maastokohde, saari sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Vuori esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Vuori jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Vuori esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kierikkalan Vuorikatu, Tilda Vuoren katu, Vuorenkaari, Vuorenkatu, Vuorenkulma, Vuorenmaantie, Vuorenpolku, Vuorenpää, Vuorenpää ppa, Vuorenrinne, Vuorentie, Vuorikatu, Vuorikuja, Vuorimaantie, Vuoripolku, Vuoritie, Vuortentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Vuoret ulkomailla

Ruotsissa Vuori oli 76 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Norjassa Vuori oli 6 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

3485766
Vuoret Pohjolassa

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 6 henkeä, joiden sukunimi oli VUORI.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вуори tarkoittaa nimeä Vuori. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Woorj on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Vuori olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Vuokko Vuori.

Samankaltaisia nimiä kuin Vuori

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Vuori, Finland.

©Tuomas Salste