Matkaopas Alpeille

Alppimaisema

Vuoristolomalle Alpeille – vaan minne ja miten? Tämä matkaopas esittelee kahdeksan alppimaata. Ne ovat Ranska, Monaco, Sveitsi, Liechtenstein, Saksa, Itävalta, Italia ja Slovenia.

Alpit ovat läntisen Euroopan korkein vuoristo, ja monen mielestä myös hienoin. Varsinaisia alppimaita on kahdeksan: Ranska, Monaco, Sveitsi, Liechtenstein, Saksa, Itävalta, Italia ja Slovenia. Alppituristilla riittää siis runsaasti valinnanvaraa.

Alppimaiden kartta, jota klikkaamalla pääsee matkaoppaassa käsiteltyihin maihin
Alppimaat (klikkaa)
Ranska Saksa Sveitsi Liechtenstein Itävalta Italia Slovenia Monaco San Marino San Marino

Tämä alppimatkailijan opas on tarkoitettu kesäistä lomamatkaa suunnitteleville. Opas on kirjoitettu erityisesti ajatellen pitkää autolomaa ja kiertelyä paikasta toiseen. Opas sisältää yleistietosivun ja maakohtaiset sivut.

Yleistietosivu eli siis tämä sivu on maille yhteinen. Ensiksi pohditaan, millaisia Alpit ovat, miten sinne Suomesta pääsee, koska sinne kannattaisi mennä ja miten homma suunnitellaan. Jokaisesta alppimaasta on sitten oma sivunsa. Kätevimmin pääset maihin klikkailemalla viereistä karttaa.

Opas on julkaistu 2012 ja viimeksi päivitetty 2019 (Sveitsi). Tiedot, kuvat ja suositukset ovat peräisin omista kokemuksista automatkoilta.

Maat:
Yleistietoa:

Nähtävyysavain
Tavanomainen: Poikkea ohi mennessä.
★★Hieno: Tule kauempaakin.
★★★Mahtava: Suunnittele matka tämän mukaan.

Maantie Deutsche Alpenstraße

Saksan Alpeilla

Alpeista

Inntal: alppilaakso, jonka pohjalla kiemurtelee joki

Inntal, Itävalta

Alppien tunteminen kuuluu melkeinpä eurooppalaiseen yleissivistykseen. Alpit ovat – Kaukasuksen jälkeen – Euroopan toiseksi korkein vuoristo. Ne jakautuvat laskutavasta riippuen 7–10 maan kesken. Mikään maista ei ole varsinainen paras tai oikea alppimaa. Jokaisella maalla on omat piirteensä ja myös vuoret ovat erilaisia eri paikoissa, vaikka yhtäläisyyksiäkin toki riittää.

Kääpiövaltiot Liechtenstein ja Monaco sijaitsevat kokonaisuudessaan Alppien alueella. Sveitsissä ja Itävallassa Alpit ovat tunnusomaiset koko valtiolle, sillä vuoret kattavat yli puolet valtion pinta-alasta. Sloveniasta Alpit kattavat vajaat puolet. Ranskalla ja Italialla on merkittävän kokoiset alppialueet, mutta Alpit eivät muodosta näistä valtioista kuin murto-osan. Saksassa ja Unkarissa Alpit rajoittuvat valtakunnan rajan tuntumaan. Joskus on katsottu, että Alpit ulottuvat Kroatiaan asti, mutta se ei ole kovin tavallista.

Ovatko Monaco ja Unkari alppimaita on tulkintakysymys. Alppien alaosat ulottuvat juuri ja juuri Unkarin puolelle. Korkein mäki on 882 metriä, joten suurista vuorista ei ole kysymys. Monacon korkein kohta puolestaan on vain 161 metriä, mutta maan sijainti on varsin vuoristoinen, onhan Monaco ahtautunut vuorenrinteeseen Ranskan Alppien ja Välimeren väliin. Maiseman ja matkailun kannalta Monacoa voi kyllä pitää alppimaana.

Alppien kokonaispinta-alasta suurin osa (yli puolet) sijaitsee Itävallassa ja Italiassa. Sama koskee alppien asukkaita. Näihin maihin osuu myös suurin osa yli 2 kilometrin korkuisista vuorenhuipuista. Keskimäärin korkeimpia vuorenhuiput ovat kuitenkin Sveitsissä; suurin osa yli 3,5 kilometrin huipuista onkin siellä.

Huiput maittain
Italia4809 m
Ranska4809 m
Sveitsi4634 m
Itävalta3798 m
Saksa2962 m
Slovenia2864 m
Liechtenstein2599 m
Monaco161 m

Korkeimmilleen Alpit kohoavat Ranskan ja Italian rajalla. Siellä sijaitsee Alppien korkein vuori Mont Blanc (4809 m), jonka tarkka korkeus vaihtelee lumitilanteen mukaan. Yli neljän kilometrin huippuja riittää Etelä-Sveitsiin, Italiaan ja Ranskaan; eniten niitä on sattunut Sveitsiin. Siitä huiput madaltuvat itään ja toisaalta etelään Välimerta kohti mentäessä. Itävaltaan on osunut useita yli kolmen kilometrin huippuja, mutta Saksan, Liechtensteinin ja Slovenian korkeimmat huiput jäävät kahden ja kolmen kilometrin väliin.

Luonnonolot ovat vuoristossa ankarat. Ilma on sitä kylmempää, mitä korkeammalle mennään, ja lunta riittää ainakin talvella. Asutus ja viljelmät ovat keskittyneet laaksoihin. Rinteitä kattavat metsät ja niityt. Kuusi on yleinen puulaji. Puurajan yläpuolella on niittyä, joka ylempänä vaihtuu karuksi kallioksi ja kiveksi. Korkeimmat huiput ovat lumen peitossa. Paikoin ikijäässä olevilta vuorilta laskeutuu jäätiköitä.

Suuria kaupunkeja Alpeilla on vain vähän. Pikkukaupunkeja ja -kyliä riittää. Korkeimmat ympäri vuoden asutut kylät sijaitsevat yli kahden kilometrin korkeudessa, mutta valtaosa on alhaalla laaksoissa. Suurimmat kaupungit ovat Wien, Geneve ja Nizza, tosin ne kaikki sijaitsevat alppialueen reunalla. Itse alppialueella suurimmat kaupungit ovat Grenoble ja Innsbruck. Valtioiden pääkaupungeista Alpeilla sijaitsevat Vaduz ja Monaco.

Tiestö noudattelee laaksoja. Tunnelit ovat tavallisia. Toisinaan tie nousee korkealle ja ylittää solan (kahden vuoren välinen korkea kohta) laskeakseen toisella puolella rinnettä alas. Tällainen tie näyttää kartalla mutkittelevalta serpentiiniltä. Jyrkät ja mutkaiset tiet ovat hitaita kulkea. Moottoritiet ovat nopeampia mutta toisinaan ruuhkaisia.

Turisteja Alpeilla käy paljon. Matkailupalveluita kuten majoitusta ja ravintoloita on runsaasti, samoin köysiratoja ym. Turisteihin suhtaudutaan yleensä positiivisesti, samoin Suomeen ja suomalaisiin. Suomalaisia turisteja ei Alpeilla ole vaivaksi asti.

Pääkielet Alpeilla ovat saksa, ranska ja italia. Harvinaisempia kieliä ovat mm. sloveeni ja retoromaani. Saksankielisissä maissa osataan hyvin englantia, Ranskassa ja Italiassa ehkä vähemmän.

Vaikea on alppimaista valita parasta tai suositeltavinta. Jokaisessa on omat etunsa. Ensikertalaisen on helppo suunnata esimerkiksi Keski-Sveitsiin. Sveitsiin on vaikea pettyä, sillä palvelu pelaa ja vuoret ovat takuuvarmasti aivan mahtavat.

Suomalainen ei tarvitse Alpeilla passia, vaan suomalainen henkilökortti riittää. Tarkista asia kuitenkin itse ennen matkaa, tilannehan voi muuttua.

Alpit näkyvät kartalla tummempana alueena Monacosta Itävaltaan ja Sloveniaan.

Miten Alpeille pääsee?

Gemssi

Gemssi

Suomesta pääsee Alpeille monellakin tavalla. Mikä niistä on omatoimiautoilijalle paras?

Lentäen Alpeille

Lento on ainoa vaihtoehto, jos alppimatkaan on käytettävissä vain noin viikon verran aikaa tai peräti vähemmän. Lento on nopea ja saattaapa olla edullinenkin. Lentäessä ei ole sitä vaaraa, että tutustuisi väliin jääviin maihin. Lento on hyvä varsinkin, jos tavoittelee Ranskan Alppeja, koska ne ovat aika kaukana.

Perillä voi vuokrata auton tai käyttää julkisia. Autonvuokrat eivät Keski-Euroopassa tavallisesti ole tuhottoman kalliita, joten lento+auto on pätevä vaihtoehto omatoimimatkailijalle.

Laivalla Saksaan

Jos ilmojen halki liihottelu ei miellytä, on seurauksena yhdistetty meri- ja automatka. Laiva, tuo vanhan hyvän ajan matkustustapa, sopii turisteille, joilla on sijoittaa matkaan riittävästi aikaa. Laivan haittapuoli on myös pitkä ajomatka satamasta Alpeille. Meritien valinneiden on syytä varata Alpeilla käyntiin vähintään 2 viikkoa. Kolmekaan viikkoa ei ole liioittelua.

Meritie Suomesta Saksaan on pitkä ja kestää yli vuorokauden. Travemündestä Pohjois-Saksan rannikolta on lähimmille Alpeille eli Saksan etelärajalle noin 900 km ajomatka. Meno- ja tulomatkaan hujahtaakin helposti yhteensä noin viikon verran, ajoinnosta ja pysähdyksien lukumäärästä riippuen.

Hätäisimpiä voi hidas laivamatkustus pitkästyttää. Ainakin Finnlinesin laivat ovat ylenpalttisiin Ruotsin-laivoihin tottuneille karut. Laivalla on mitätön kauppa, lapsille surkea leikkihuone ja pari kehnoa vanhaa peliä. Ainoa varsinainen ajanviete on ravintola ja/tai baari. Ähky uhkaa siis. Laivaan kannattaa varata paljon tekemistä mukaan: lukemista, pelejä, tietokone, kamera jne. Ulkovaatteet ja aurinkolasit ovat kätevät, niin pääsee hyvän sään sattuessa kannelle lorvimaan. Kännykkä kuuluu merellä joissain kohdin, toisissa ei. Merenkäyntiin kannattaa varautua, jos on keikutukselle herkkä. Investointi astetta isompaan hyttiin on myös suositeltava, sillä aikaa hytissä notkumiseen on vähintäänkin riittävästi. Tunnelma tiivistyy ja seinät kaatuvat päälle.

Suomesta pääsee – ainakin toisinaan – laivalla myös Puolan Gdanskiin tai Saksan Rostockiin. Näitä vaihtoehtoja voi myös harkita varsinkin, jos haluaa tutustua itäisempään Eurooppaan. Merkittävää kilometrien säästöä ei näillä keinoin kuitenkaan tule.

Laivalla Ruotsiin

Tosiautoilijan vaihtoehto on perinteinen Ruotsin läpiajo. Ensin laivalla Tukholmaan tai Kapellskäriin, sitten kaahataan päivässä etelään kohti Tanskaa ja Saksaa niin pitkälle kuin jaksaa. Tämä on raskas ajorupeama eikä päivässä vielä pitkälle pötki. Hyvä, jos Tanskaan asti pääsee. Ruotsin puolustukseksi on sanottava, että tie on hyvä ja joutuisa. Tätä kautta huristellen matkaan tulee kuitenkin huomattavasti lisäkilometrejä ja auton penkkiin ehtii kyllästyä jo ennen Saksan rajaa. Tukholmasta on lähimmille Alpeille noin 1800 km matka.

Saksan- vai Ruotsin-laivaan?

Seilaisiko suoraan Saksaan vai ajaisiko sittenkin Ruotsin kautta? Molemmat vaihtoehdot ovat suurin piirtein yhtä nopeat. Valinnassa painavat kulut ja se, haluaako viettää matkapäivän autossa vai laivassa. Meritie on tavallisesti ollut kalliimpi vaihtoehto.

Saapuipa Saksaan sitten Suomesta, Ruotsista tai Tanskasta, joutuu joka tapauksessa suorittamaan Saksan läpiajon. Saksan moottoriteillä vallitsee edelleen vapaa kattonopeus. Siellä revitään tehoja sekä autosta että kuskista. Matka Saksan halki on pitkä ja rasittavakin.

Autobahn: autoja moottoritiellä, nopeusrajoitus päättyy

Baana on vapaa, samoin nopeus, ja Alpit odottavat.

Baltian kautta

Baltiankin läpi voi yrittää. Tämäkin reitti tietää ankaraa autossa istumista. Lähimmille Alpeille Itävaltaan on Tallinnasta yli 1700 km. Bonuksena tutustuu Itä-Eurooppaan eikä joudu virumaan autolautalla liian pitkään. Reitti on mielekäs Alppien itäosiin tutustuville, mutta länsiosiin tulee kyllä kovin pitkä matka.

Koska matkustaa?

Kaksi alppikatkeron kukkaa

Alppikatkero

Kun kyse on pitkästä autolomasta, se on usein pakko ajoittaa kesäloman ajaksi. Mihin aikaan kesästä lähtö kannattaisi ajoittaa? Loma-aikoina voi odottaa ruuhkia siellä, minne suomalainenkin turisti olisi menossa. Erityisesti loman alkamis- ja loppumispäivinä tulee moottoriteille ruuhkaa. Keski-Euroopassa ei ole mitään tiettyä yhtenäistä kesäloman alkupäivää, vaan mm. koulut loppuvat eri paikoissa eri aikaan. Tyypillisesti heinäkuun loppu ja elokuu ovat sikäläistä loma-aikaa. Loma voi jatkua syyskuulle asti.

Kesäkuu on hyvä aika Keski-Euroopan lomalle. Lomakohteissa ei ole liikoja ruuhkia, kun kohdemaan kansalaiset ovat vielä ahkerasti töissä ja koulussa. Turistipalvelut kuitenkin toimivat jo. Kesäkuun alussa saa usein laivaliputkin halvemmalla, kun kesäsesonki ei ole vielä alkanut. Juhannuksenakaan ei ole vielä liian myöhäistä, sillä lomat eivät keskieurooppalaisilla paina vielä päälle. Sään puolesta kesäkuussa voi hyvin olla kesäisen lämmintä, mutta koleaankin on toki syytä varautua, erityisesti korkealla vuoristossa. Korkeimmat alppitiet eivät välttämättä ole kesäkuun alussa vielä auki.

Toukokuukin voi sopia. Silloin on sopiva aika vierailla vaikkapa Monacossa ja Etelä-Ranskassa. Toukokuussa ei ehkä ole vielä liian kuumaakaan. Toisaalta korkeimmat serpentiinitiet ovat vielä lumen alla ja vuorilla vaellus voi olla kylmää kyytiä.

Sesongin ulkopuolella matkustamisesta on käytännön hyötyä myös majapaikan valinnassa. Majoissa on suurempi valinnanvara ja hinnastakin ehkä pystyy neuvottelemaan. Jotkut hyvät majapaikat ottavat sesonkina vain viikkovieraita, mutta sesongin ulkopuolella lyhyempikin majoitus voi onnistua.

Juhlapäivissä on eroja maasta toiseen. Ne kannattaa tarkistaa ennen matkaa. Helluntai esimerkiksi tarkoittaa pitkää viikonloppua ja turistien massaesiintymiä suosikkikohteissa. Shoppailupäivä ei onnistu, jos kaupat sattuvatkin olemaan pyhänä kiinni, joten sellaiseksi päiväksi voi katsella muuta tekemistä.

Matkan suunnittelu

Matkustamiseen on karkeasti kaksi tapaa: 1) Mennään sinne, minne nenä näyttää, tai 2) suunnitellaan matka etukäteen.

Nenästrategia on siinä mielessä helpompi, että pitkällistä valmistelua ei ole eikä tule. Matkavauhdin voi säätää tunnelmaan sopivaksi. Voi pysähdellä juuri siellä, missä sattuu huvittamaan. Riittää, kun ehtii paluulennolle tai -laivaan. Toisaalta näin joutuu väkisinkin käymään vain siellä, mitä sattuu tien varrella näkemään, ja majoittumaan siinä murjussa, mistä vielä löytyy tilaa.

Suunniteltu matka antaa lomapäiville ja rahalle enemmän vastinetta. Kun tietää jo etukäteen, minne on pyrkimässä, ei aika tuhlaannu matkalla selvittämiseen ja säätämiseen. Varaamalla majapaikat etukäteen saa jokaiseen matkapäivään pari tuntia lisäaikaa, kun iltaa ei tarvitse varata majoituksen etsiskelyyn. Kannattaa myös valita etukäteen ne isot nähtävyydet ja pääkohteet, joissa aikoo joka tapauksessa käydä. Silloin ei tarvitse matkan päällä ihmetellä ja neuvotella, mitähän tässä tekisi ja voi kun on tylsää. Etukäteen suunniteltukin matka sallii toki säätövaraa, sillä vähäpätöisemmät kohteet voi matkan varrella vaihtaa vielä toisiin.

Matkat on nykyään mahdollista suunnitella etukäteen hyvinkin tarkasti. Netistä löytää matkaoppaita, hotelleita ja nähtävyyksiä pilvin pimein. Paikan päällä voi seikkailla virtuaalisesti vaikka Googlen katunäkymän avulla. Matkakirjojakin on jos jonkinlaisia. Valitettavasti pienimmistä (ja usein hauskimmista) majapaikoista ja nähtävyyksistä ei aina ole helppoa löytää tietoa. Ahkera haeskelu auttaa tässäkin.

Majoitusta kannattaa etsiä muualtakin kuin verkon hotellihakupalveluista. Niissä on kalliilla standardihotelleilla yliedustus. Persoonalliset yksityiset majat löytyvät paremmin omien kotisivujensa kautta tai toisaalta majapaikkaluetteloista. Monilla paikkakunnilla on omat turistisivut, joista saattaa löytää majapaikkavaihtoehtoja. Google mapsistä voi myös löytyä. Ensin haetaan kartalle haluttu alue. Sen jälkeen kirjoitetaan hakusanaksi hotel, Ferienwohnung, chalet tai vastaava sana. Kannattaa yrittää useita hakusanoja, kunnes tärppää. Majoitusalan nettipalvelut jättävät välillä toivomisen varaa, mutta pitkänkin matkan voi kyllä itse hyvin suunnitella ja varata verkon kautta.

Raha- ja säästövinkkejä

Kaksi murmelia

Murmeli on yleinen näky.

Kaikissa alppimaissa Sveitsiä ja Liechtensteinia lukuun ottamatta käy nykyään euro. Enää ei tarvitse niin tarkkaan miettiä, montako seteliä vaihtaa ennen matkaan. Ylijääneet setelit on helppo tuhlata Suomessa eikä niistä tarvitse hankkiutua väkisin matkalla eroon.

Käteistä kannattaa varata kotimaata enemmän. Keski-Euroopassa luottokortti ei käy joka paikassa. Korteista ainakin American Express kelpaa huonosti. Visa kelpaa useammin, mutta joskus saattaa sattua, ettei suomalainen kortti toimikaan. Käteisnosto luottokortilla taas on maksullista, joten setelit kannattaa tankata taskuun jo kotimaasta.

Lento- tai laivalippu kannattaa varata ajoissa. Kesällä lähtevän kannattaa katsoa tarjontaa jo maalis-huhtikuussa. Laivoista saa usein alennusta varaamalla hyvin aikaisin tai toisaalta matkustamalla ennen juhannusta. Kanta-asiakaskortilla saattaa myös saada laivalipuista alennuksen. Lentoliput saa halvimmalla muutama kuukausi ennen lähtöä, näin ainakin viisaammat väittävät. Edullisimmat liput löytyvät usein jostain lentojen metahakupalvelusta, ei suoraan lentoyhtiön omilta sivuilta. Nämä vaihtelevat markkinatilanteen mukaan, joten on vaikea antaa yleispätevää suositusta. Varausmaksut kannattaa maksaa luottokortilla, jos mahdollista, koska siten saa suojaa lento- tai laivayhtiön konkurssia vastaan.

Vuokra-auto kannattaa varata ennen lähtöä, mutta sen voi jättää toukokuulle. Vuokraamoilla on usein kesätarjouksia toukokuussa. Kannattaa käydä vuokraamoketjujen omilla sivuilla hintoja etsimässä. Vuokrissa on joskus merkittäviäkin eroja, ja paras tarjous löytyy usein suoraan ko. vuokraamosta. Kansainvälisten ketjuilla on oma sivusto joka maalle erikseen. Suomenkieliset .fi-sivut saattavat hyvinkin antaa eri hintoja kuin kohdemaan sivut, vaikka kyseessä on sama ketju ja sama auto. Mikään ei estä varaamasta autoa kohdemaan kielisiltä sivuilta, kunhan ymmärtää, mitä on vuokraamassa. Myös autovuokraamoilla on kanta-asiakasohjelmia, joiden ehdot ja alennukset selviävät vuokraamoiden sivuilta.

Auton tankkaamiseen on helppo sääntö: moottoritien huoltoasemia ei kannata käyttää. Polttoaineen saa halvemmalla pikkuisen syrjemmästä. Hintaero voi olla huomattavan suuri.

Lehmä torkkuu vuorimaisemassa

Alpeilla hermo lepää.

Alppimaat

Alla olevien maalinkkien kautta pääset tutustumaan jokaiseen alppimaahan.

Maat:

Lisää matkaoppaita

Matkaopas Alpeille
URN:NBN:fi-fe201601011000

©Tuomas Salste