Henkilötunnuksen loppuosa

Henkilötunnuksen loppuosa eli hetun loppuosa (ruots. personbeteckningens slutdel) on epävirallinen nimitys henkilötunnuksen neljälle viimeiselle merkille. Loppuosa on muodostettu ohjelmallisesti Eläketurvakeskuksessa, Kansaneläkelaitoksessa tai nykyisin Väestörekisterikeskuksessa, kun henkilö on ensi kertaa rekisteröity tietojärjestelmään. Loppuosasta näkee henkilön sukupuolen, mutta ei muita henkilötietoja. Sama loppuosa voi olla usealla eri henkilöllä.

Loppuosa on muotoa nnnt.

Loppuosan kolme ensimmäistä merkkiä ovat numeroita. Näistä muodostuu yksilönumero eli jokin luku väliltä 002–899. Miehillä luku on pariton, naisilla parillinen. Miehillä loppuosa on siis jokin seuraavista: xx1x, xx3x, xx5x, xx7x tai xx9x. Naisilla loppuosa on vastaavasti xx0x, xx2x, xx4x, xx6x tai xx8x. Yksilönumeroalue 900–999 on varattu keinotekoisille tunnuksille.

Loppuosan viimeinen merkki on tarkistusmerkki. Se on joko kirjain tai numero, jonka avulla hetun oikeellisuus voidaan tarkistaa. Tarkistusmerkillä ei voida tarkistaa pelkän loppuosan oikeellisuutta, ainoastaan koko tunnuksen oikeellisuus.

Hetun loppuosan tietoturvapuutteet. Henkilötunnuksen loppuosa on yleisesti käytetty "salasana", jota käytetään ihmisen tunnistamiseen esimerkiksi puhelimessa. Salasanan tietoturva on heikko. Loppuosan voi myös helposti generoida. Väärennettyä loppuosaa saatetaan käyttää henkilöllisyyden salaamiseen tai väärentämiseen.

Lisätietoja henkilötunnuksesta ja sen loppuosasta:
Henkilötunnus – ihmisten koodaaja
Henkilötunnus kertoo sinusta

Sosiaaliturvatunnuksen loppuosa tarkoittaa samaa kuin henkilötunnuksen loppuosa.

©Tuomas Salste