Andorran lippuAndorra: Matkaopas Pyreneiden pikkuvaltioon

Engolastersin kirkon torni Andorrassa

Pyreneiden rinteillä sijaitseva pieni Andorra on Euroopan vuoristoisin maa. Maa kukoistaa Espanjan ja Ranskan välissä matkailijoiden ansiosta. Andorrassa voi esimerkiksi shoppailla, lasketella, retkeillä – ja shoppailla.

Euroopan kääpiövaltioiden joukossa Andorra lukeutuu suomalaisittain vähemmän tunnettujen joukkoon. Toisinkin voisi olla, sillä Pyreneiden vuoristoon ja Andorraan pääsee Suomesta käsin melko nopeasti.

Tämä matkaopas on tarkoitettu sille, joka suunnittelee Andorraan tutustumista kesälomareissullaan. Opas perustuu omaan kokemukseen. Ensin on yleistieto-osuus. Tämän jälkeen kolutaan maan joka kolkka läpi, ja lopuksi tutustutaan Andorran lähiseutuihin Espanjan ja Ranskan puolella. Tiedot ovat vuodelta 2014.

Sisällys:

Yleistietoa Andorrasta

Andorra on Espanjan ja Ranskan välissä sijaitseva turismista ja ostosmatkailusta elävä pieni, erittäin vuoristoinen maa. Maa käsittää kaksi laaksoa sivuhaaroineen sekä korkeat huiput laaksojen ympärillä. Tasamaata ei käytännössä ole ollenkaan. Andorra on Euroopan vuoristoisin maa: alhaisinkin kohta on 840 metrin korkeudessa jyrkkäreunaisessa laaksossa. Yhteensä kääpiömaahan on saatu mahtumaan peräti 65 yli 2,5 km korkuista vuorenhuippua.

Historian oikusta syntynyt valtio on säilyttänyt omalaatuisen asemansa kahden suurvallan välissä vuosisatojen ajan. Andorra ei kuulu Euroopan Unioniin, vaikka se onkin monin tavoin kytköksissä EU:hun. Eniten se on silti kytköksissä rajanaapureihinsa Ranskaan ja Espanjaan. Maa on nykyisin demokratia, mutta valtionpäämiehinä sillä on peräti kaksi ruhtinasta: Ranskan presidentti sekä viereisen Urgellin piispa Espanjan puolelta. Järjestely on ainutlaatuinen.

Suomalaisen näkökulmasta Andorra on melko syrjässä. Omalla autolla tai moottoripyörällä liikkuvan kannalta Andorra sijaitsee kuitenkin kätevästi matkalla Ranskasta Espanjaan. Nopeimmin Andorraan pääsee lentämällä Barcelonan kautta. Koska Andorralla itsellään ei ole lentokenttää eikä rautatietä, on maantie ainoa mahdollisuus. Oma tai vuokra-auto on kätevä.

Matkakohteena Andorra tarjoaa pääasiassa kolmenlaista tekemistä: ostosmatkailua, laskettelua ja retkeilyä. Maassa on huomattava määrä kauppoja, laskettelukeskuksia ja retkipolkuja. Ostoksia varten ei maahan silti kannata Suomesta asti lähteä; hintataso ei ole niin alhainen, että matkakulut peittyisivät.

Maassa kannattaa viivähtää muutama päivä. Näin saa tuntumaa maan eri osiin: kaupunkeihin, kyliin ja vuoristoon. Vaikkakin pelkkä Andorran läpiajokin on mahdollinen, se ei tee maalle oikeutta. Koska Andorran hintataso on varsin kohtuullinen ja turistipalveluita on hyvin saatavilla, on maassa helppoa ja edullista viivähtää tovi. Kesälomailijan kannalta kesäkuu on varsin otollista matka-aikaa: tuolloin ei ole ruuhkainen sesonkiaika, mutta palvelut kumminkin pelaavat.

Andorran keskeiset laaksot ovat jo lähes täyteen rakennetut. Rakennukset sijaitsevat ahtaasti laaksojen pohjalla. Laaksot ovat hyvin kapeat ja jyrkkärinteiset. Ilmeisesti rinteille ei ole kovin paljon mahdollista laajeta. Rakennuskanta on osin varsin tuoretta. Suuri osa siitä palvelee turismia. Nostokurkia näkyy siellä täällä. Jos kehitys vielä kauankin jatkuu, andorralaiset saattavat pahimmassa tapauksessa pilata maansa rakennuttamalla sen liian täyteen. Toistaiseksi näin ei kuitenkaan vielä ole.

Liiallista liikennettä ja ruuhkia kaihtavalle voi suositella majoittumista johonkin pikkukylään. Andorran harvemmin rakennettu puoli sijaitsee laaksossa, joka kattaa maan koko luoteiskulman pääkaupungista pohjoiseen. Täällä sijaitsevat La Massana ja Ordino lukuisine pikkukylineen. Laakso jatkuu haarautuen pohjoiseen ja nousee aina Ranskan vastaiselle rajalle. Koska laakso on pussinperä, ei läpiajoliikennettä ole. Yltiökaupalliset shoppailupalvelut puuttuvat. Majoituspalveluita on kuitenkin saatavissa, samoin laskettelurinteitä. Retkimaastot ovat hyvät. Esimerkiksi Ordino on rauhallisen oloinen pikkukaupunki. Rauhallisuuden haittapuolena on se, etteivät enimmät shoppailupaikat ole aivan vieressä, vaan paikkakunnalta toiselle siirtymiseen on varattava aikaa. Niin, Andorra on todella niin iso maa, että kaikki paikat eivät ole vieri vieressä. Andorrassa on mahdollista ajella itsensä uuvuksiin eikä sittenkään ehdi käydä maan joka kolkassa yhden päivän aikana.

Andorran lippu

Liputusta Andorrassa

Lämpötilaerot ovat suuria. Kesällä lämpö nousee helposti hellelukemiin ja ylikin varsinkin pääkaupungissa ja maan eteläosan laaksoissa. Pohjoisosa on korkeammalla ja ilma on sitä viileämpää, mitä ylemmäs laaksoa etenee.

Sateen sattuessa lämpötila voi pudota jyrkästi. Yöt voivat olla kylmiä. Netin sääpalvelut eivät 2014 osanneet ottaa korkeuseroja huomioon ja tarjosivat täysin vastakkaisia lämpötilaennusteita. Andorran TV-kanavalta (ATV) sai uutisten jälkeen järkevän säätiedotuksen. Vuonna 2014 se tuli noin varttia yli yhdeksän. Symboleista saattoi juuri ja juuri tulkita seuraavan päivän sään, vaikkei kieltä tajunnut.

Andorran lippu on sen verran samankaltainen eräiden muiden maiden kanssa, että sekoittuminen on mahdollista. Keskiosan vaakunaa lukuunottamatta lippu on kovin samanlainen kuin Romanian, Moldovan ja Tšadin liput.

Maahan saapuminen

Andorraan saavutaan joko Ranskan tai Espanjan kautta. Lentokoneella tai junalla ei Andorraan pääse, joten maantie on ainoa vaihtoehto. Suomesta pääsee suoralla lennolla Barcelonaan, josta on noin 2½ tunnin automatka Andorraan. Tämä lienee nopein reitti. Tieyhteydet maahan ovat kohtalaiset. Vuoristossa kun ollaan, Ranskan ja Espanjan puoleiset ovat tietenkin mutkaisia ja mäkisiä, mutta eivät kuitenkaan aivan mahdottoman hitaita.

Andorra on Suomesta katsoen jokseenkin sivussa. Eräät matkatoimistot järjestävät Andorraan Suomesta noin viikon mittaisia patikointimatkoja. Matkaohjelma koostuu päiväretkistä Andorran vuorilla. Jos tällainen järjestely ei kiehdo, vaihtoehdoksi jää lähinnä omatoimimatka. Jos on muutenkin matkalla Ranskan kautta Espanjaan, kannattaa ehdottomasti poiketa Andorrassa matkan varrella. Maa on sen verran pieni, että koko loman sisällöksi siitä ei välttämättä ole, vaan matkaan voi yhdistää jotain muutakin. Se onkin helppoa, sillä maa sijaitsee keskellä turistien suosimaa Pyreneiden vuoristoa. Lähiseutujen nähtävyyksistä on lisää tämän kertomuksen lopussa.

Andorraan ei välttämättä tarvitse passia. Maahan pääsee Suomen henkilökortilla, vaikkei Andorra kuulu EU:hun eikä Schengen-sopimukseen. Andorraan on rajatarkastukset (ainakin välillä), mutta henkilökortti kelpaa. Olen varmistanut sekä Andorran että Suomen viranomaisilta 2014, että henkilökortti käy; näin siitäkin huolimatta, että mm. Suomen poliisin ja ulkoministeriön nettisivujen mukaan henkilökortti ei Andorraan riitä. Jos aiot matkaan ilman passia, kannattaa asia vielä varmistaa Suomen Madridin suurlähetystöstä, jossa pitäisi olla viimeisin tieto.

Tiet ja liikenne

Andorran tiet ovat mutkaiset, kapeat ja ruuhkaiset. Vaikka kartalla etäisyydet ovat lyhyet, kannattaa siirtymisiin varata aikaa. Liikenne on hidasta. Kadut ovat monin paikoin ahtaita. Varsinkin pääkaupungissa ja sen lähellä on ruuhkaista. Parkkipaikkoja on toisinaan vaikea löytää.

Andorran läpi kulkeva päätie on pituudeltaan 43 km. Tie on verrattain hyvä, mutta se ruuhkautunee helposti varsinkin rajoilla. Tie on paikoin leveää valtatietä, mutta koske se kulkee kaupunkien ja kylien läpi, ei Andorran halki pääse ajamaan kovin kiiruusti.

Andorrassa on 90 km/h maksiminopeusrajoitus. Näitä pätkiä ei monta ole ja nekin vähät ovat hyvin lyhyitä. Liikenneympyröitä on paljon. Paikallisilla on tapana ohittaa hitaat turistit ympyrässä sisäkautta, joten tarkkaile peilejä.

Levähdys- tai picnic-paikkoja on Andorran-matkalaisille turhan niukasti. Niitä puuttuu sieltäkin, missä tilaa olisi niitä rakentaa. Alempana tässä oppaassa on neuvottu pari paikkaa.

Andorralainen traktori tien päällä

Andorran tiet ovat kapeita mutta hitaita.

Raha ja ostokset

Andorra on melko edullinen maa, joka elää turismista. Turismiin kuuluu myös ostosturismi. Tämän huomaa sekä maan molemmilla rajoilla että myös pääkaupungissa. Andorrasta ostetaan takakontti täyteen halpaa tupakkaa, viinaa, ruokaa ja myös kestokulutustavaroita kuten vaatteita, hajuvettä tai koruja. Alhainen hintataso houkuttelee hamstraajia niin kovasti, että maasta poistujille on täytynyt asettaa tullirajat. Suomalaisturistin satunnaisia ostoksia rajat tuskin häiritsevät, mutta olettaisin, että naapurimaiden asukeilla rajat tulevat helposti täyteen.

Polttoaine on Andorrassa naapureita halvempaa. Asemia on runsaasti. Varaudu siihen, että olet joutunut palveluasemalle etkä saa itse tankata.

Rengasliikkeet ovat niin yleisiä, että mitä ilmeisimmin renkaat ovat halpoja. Jos siis menopelistäsi ovat renkaat lopussa, älä vaihda niitä ennen matkaa, vaan tutki tilanne paikan päällä.

Käytännössä kaikki tuotteet ovat Andorrassa tuontitavaraa. Maassa on vain vähän omaa tuotantoa. Jotain kuitenkin tuotetaan. Ainakin juomatuotantoa on: alkoholia, kahvia ja teetä. Paikallisia leipomotuotteita on. Tupakan kasvatus oli aiemmin Andorrassa hyvin tärkeä elinkeino. Sitä kasvatetaan edelleen siellä täällä, vaikkei maahan suuria peltoaukeita mahdukaan.

Ostoskatu Andorrassa: liikkeitä, katukahvila, lippuja

Ostoskatu Escaldes-Engordanyssä

Kaupat ovat Andorrassa auki lähes joka päivä, sunnuntaisinkin. Laajat aukioloajat eivät kuitenkaan koske välttämättä muita palveluita kuten postia.

Andorran raha on euro. Andorra on laskenut liikkeelle omia eurokolikoitaan vuodesta 2014. Aiemmin maalla ei ollut tähän oikeutta, vaikka maassa euroja jo käytettiinkin. Omia euroseteleitään Andorra ei saa laskea liikkeelle.

Andorran postimerkkiPostimerkkejä maassa on tuplaten. Andorrassa ei ole omaa postilaitosta, vaan maassa toimii sekä Ranskan La Poste että Espanjan posti Correos. Molemmat julkaisevat merkkejä maannimellä Andorra. Postikorttien lähetys on tehty turistille mahdollisimman hankalaksi. Postimerkkejä ei välttämättä ole tarjolla korttien myyjillä, postitoimistot ovat auki miten sattuu ja turistitoimistosta on turha kysellä. Merkkejä saattaa saada yllättäen ruokakaupasta. Kun merkin on lopulta käsiinsä saanut, ei mistään tiedä, mihin posti pitäisi pudottaa: Ranskan vai Espanjan postilaatikkoon. Sen verran mutkikas tilanne on satunnaisen turistin kannalta, että postikortti on vaarassa jäädä katoavaksi kansanperinteeksi. (Tämä kuvaa siis vuoden 2014 tilannetta.)

Syöminen

Kaupan ruoka on Andorrassa suhteellisen halpaa. Sitä nähtävästi kannattaa lähteä hamstraamaan naapurimaista asti. Kunnon makkaroita, kokonaisia sianjalkoja ja vaikkapa mustekaloja on saatavilla vaikka minkälaisia. Varsinkin Espanjan rajan läheisyydessä on päätien varressa helposti löydettävissä markettityyppisiä hamstrauskauppoja, joiden hyllyt notkuvat kaikenlaista ruokaa, erityisesti lihaa, mereneläviä ja – yllätys yllätys – maitoa.

Muiden ravintoloiden lisäksi maassa on myös McDonald's, josta saa juuri niin kansainvälistä ruokaa kuin ketjun ystävät jo valmiiksi tietävätkin.

Yöpyminen

Andorrassa on huomattavan paljon majoitustarjontaa. Monikin paikkakunta vaikuttaa koostuvan suureksi osaksi hotelleista tai muista majoista. Valinnanvaraa siis riittää. Erityisesti huoneistohotelleja on paljon, nähtävästi laskettelijoiden tarpeisiin. Hintataso on sesongin ulkopuolella varsin kohtuullinen.

Jos käytössä on oma liikenneväline, ei varmaankaan kannata jäädä asumaan kaupunkikeskustaan – ellei erityisesti pidä kuumuudesta, saasteista ja melusta. Majapaikkansa voi valita jostain kyliltä syrjemmästä. Välimatkat eivät maassa ole niin pitkiä, etteikö yhdestä kolkasta käsin ehtisi päivässä hyvin käydä toisessakin kolkassa. Vaihtoehtoja on onneksi hyvin tarjolla.

Kielet

Andorran kieli on katalaani. Katalaani on espanjan tapainen kieli, jota puhutaan Andorran lisäksi Espanjan Kataloniassa, Mallorcalla ja pienessä osassa Ranskaa, jopa Sardiniassakin hiukan. Andorra on maailman ainoa katalaaninkielinen valtio. Näin on ainakin toistaiseksi; Kataloniassa on ollut kovaa pyrkyä itsenäisyyteen myös.

Puhuttu katalaani on nopeaa pölötystä ja muistuttaa hyvin paljon espanjaa. Kirjoitetun katalaanin erottaa maallikkokin espanjasta suhteellisen helposti. Katalaanissa x-kirjain eli suhuässä on yleinen, samoin graaviaksentti (à), joka puuttuu espanjasta. Katalaania pystyy jonkin verran ymmärtämään espanjan perusteella. Kielet ovat niin läheiset, ettei Andorrassa ole nähty tarpeelliseksi tehdä esim. kylttejä espanjaksi, vaan katalaani riittää.

Katalaanin lisäksi Andorrassa ymmärretään espanjaa ja ranskaa. Maassa on myös portugalinkielinen vähemmistö. Englantia Andorrassa osataan melko huonosti. Kaikki matkailualan ihmisetkään eivät sitä hallitse.

Andorran nettiosoitteet loppuvat yleisesti maan omaan tunnukseen .ad. Katalaaninkielisillä nettisivuilla on myös tunnus .cat, mutta Andorrassa käytetään .ad-tunnusta siinäkin tapauksessa, että sivut ovat vain ja ainoastaan katalaaniksi. Moni vähänkin virallisempi tieto on nimenomaan katalaaniksi. Arvaile siinä sitten. Katalaanin taito ei taida Suomessa kuulua yleissivistykseen.

Andorran nähtävyydet

Andorran suurin nähtävyys on Andorra itse. Maan nähtävää ovat vuoret ja se, kuinka pieni maa on onnistunut säilymään suurvaltojen välissä ja kehittänyt ja säilyttänyt omaleimaisia asioita.

Maailmankuulut supernähtävyydet kuitenkin puuttuvat. Tänne tullaan tekemään asioita: shoppailemaan, viettämään aikaa, retkeilemään ja laskettelemaan. Toki maassa on pienempiä nähtävyyksiä vaikka kuinka paljon: museoita, kirkontorneja ja sen sellaista. Käyn alla läpi Andorran alue alueelta. Nähtävyydet on mainittu ko. alueen kohdalla.

Andorran alueet

Andorra la Vellan kerrostaloja vuorten alapuolella

Andorra la Vellan pääkatu

Andorra koostuu seitsemästä pitäjästä, tai tarkemmin ottaen seitsemästä pikkukaupungista sekä näihin kuuluvista kylistä.

Andorraa voi ajatella Y:n muotoisena maana. Pääkaupunki on Y:n keskellä. Muut Y:n haarat ovat eteläosa, pohjoisosa ja itäosa. Näin Andorra on saatu jaettua neljään osaan, jotka käydään seuraavassa läpi pääkaupungista aloittaen.

Pääkaupunki Andorra la Vella ja Escaldes-Engordany

Andorran pääkaupunki on nimeltään Andorra la Vella. Nimessä oleva la Vella (lausutaan "la velja") merkitsee kaupunkia erotukseksi samannimisestä valtiosta. Andorra la Vella sijaitsee maan keskeisimmällä paikalla kahden laakson risteyskohdassa, ikään kuin Y:n keskellä.

Aivan pääkaupunkiin kiinni on kasvanut naapuri Escaldes-Engordany, joka on saanut alkunsa kahdesta tämännimisestä kylästä. Ulkopuolisen silmin nämä kaikki paikat ovat käytännössä yhtä kaupunkia. Itse asiassa ne olivat ennen ihan virallisestikin samaa paikkakuntaa, joten olen tässä selvyyden vuoksi niputtanut Andorra la Vellan ja Escaldes-Engordanyn yhteen.

Kaupunki on liikenteellisesti hyvin ahdas. Pääkadun varsi on täynnä liikkeitä, mutta pysäköinti puuttuu. Autolla ei täällä kannattaisi oikein liikkua.

Ostoskatu on muutettu kävelykaduksi. Ostoskadun tunnelma Escaldes-Engordanyn puolella suuren "illa"-nimisen kauppakeskuksen vieressä on jotensakin rahvaanomainen. Alkoholia, tupakkaa ja hajuvesiä on tarjolla sekä muutakin tavaraa. Ostoksia tänne on tultu tekemään ja euroista eroon pääsemään.

Jättämällä maahan tutustumisen vain pääkaupungin varaan saattaa maasta saada aika ahdistavan ja kaupallisen kuvan. Monia se ei taida toki ahdistaa ollenkaan, sillä shoppailumatkustajia tuntuu maassa riittävän.

Pääkaupunkiin saa hyvän näkymän nousemalla mutkatietä pikkukylään nimeltä Engolasters. Engolastersissa on metkan näköinen kirkontorni (kuva), joka edustaa andorrassa tavallista tyyliä. Siellä on myös Andorran suurin järvi, aika lailla pieni Estany d'Engolasters, suosittu vapaa-ajan viettopaikka. Mielenkiintoisinta saattaa kuitenkin olla näkymä alas. Engolastersin tieltä nimittäin näkee, kuinka pääkaupunki on ahtautunut vuorten väliin (kuva alla).

Andorra la Vellan kaupunki alhaalla laaksossa jyrkkien rinteiden välissä

Andorra la Vella on ahtautunut laaksoon vuorten väliin.

Escaldes-Engordanyn vierestä alkaa Unescon listaama maailmaperintökohde Madriu-Claror-Perafitan laakso. Laakso on metsäinen, tietön, lähes asumaton nurkka muutoin niin tiheästi rakennettua Andorraa. Laakso on mainittu kai jokaisessa Andorran mainoksessa. Outoa kyllä, alueen rajalla ei ole minkäänlaista viittaa tai kylttiä, että tästä se arvokas alue nyt alkaa. Aluetta ehkä varjellaan turisteilta. Mainokseen se sopii, mutta kävijöitä ei toivota. Ainakin tällainen kuva jää.

Eteläinen Andorra

Andorran eteläosa sijaitsee vasten Espanjan rajaa. Se on portti, jonka kautta Andorraan usein kuljetaan. Täällä on vain yksi pitäjä, Sant Julià de Lòria. Siihen kuuluu kaupunki sekä joitain pikkukyliä.

Sant Julià de Lòrian kaupunki alhaalla laaksossa vuorten välissä

Sant Julià de Lòria, ensimmäinen kaupunki Espanjasta saavuttaessa

Sant Julià de Lòria

Andorran eteläisin ja Espanjasta saavuttaessa ensimmäinen kaupunki on nimeltään Sant Julià de Lòria. Se on kaupunkimainen keskus laakson pohjalla. Kaupungin keskusta on vain muutaman kadun levyinen. Lähistöllä on espanjalaisille suunnattuja ostareita sekä autoliikkeitä. Ostareista saa ainakin tyypillistä supermarkettavaraa.

Sant Julià de Lòrian kaupungista nousee itään hämmästyttävän leveä ja hyväkuntoinen rengastie. Se mutkittelee kaupungin itäpuolisilla vuorilla lähes keskellä ei mitään. Täällä saattaa nähdä pyöräilijöitä. Tieltä on kivoja maisemia alas laaksoon ja suurehko picnic-paikka Aixirivall-nimisen kylän yläpuolella. Tie sopii ylimääräiseksi lenkiksi niille, jotka haluavat tutustua Andorraan muutenkin kuin keskustojen ja kauppojen avulla.

Kaupungista länteen lähtee pieni ja kiemurainen tie, joka mutkittelee varsin jyrkkäreunaisessa kapeassa laaksossa. Tie vie Os de Civís -nimiseen espanjalaiskylään, josta on kerrottu lopussa lisää. Tien varrella Andorran puolella juuri ennen Espanjan rajaa on iso picnic-alue puiden siimeksessä joen varrella. Picnic-paikat ovat Andorran tienvarsilla aivan liian harvinaisia. Tämä alue on huomattavan suuri, mutta valitettavasti se oli huonolla hoidolla alkukesästä 2014. Hyvin hoidettuna alue vetäisi bussilasteittain väkeä.

Andorran pohjoisosa

Andorran päälaaksosta erkanee pääkaupungin kohdalla toinen laakso, joka kulkee pohjoiseen päin. Laakso sijaitsee Andorran länsi- ja pohjoiskulmassa hiukan syrjässä. Laaksossa on kaksi pitäjää, La Massana ja Ordino, joista kummatkin koostuvat kaupunkikeskustasta sekä useista pikkukylistä. Molempien alueella on retkeily- ja laskettelumahdollisuuksia sekä majoituspalveluita. Alue on selvästi pääkaupungin nurkkia rauhallisempaa.

La Massana

La Massanan pitäjän keskus sijaitsee heti pääkaupungin pohjoispuolella tunnelin takana. Keskusta on kaupunkimainen. Täällä ei ole kovin suuria shoppailumahdollisuuksia. Aivan keskustassa on iso liikenneympyrä, jonka keskeltä lähtee köysirata.

Katunäkymä La Massanan keskustasta

La Massanan keskustaa

La Massanan alueella sijaitsee useita kyliä ja laskettelukeskuksia. Alueen länsiosassa on myös Andorran korkein vuori Comapedrosa (2946 m). Vuoren huipulle on mahdollista kävellä, mutta reitin rankkuutta en osaa kommentoida.

Jos haluaa tutustua entisajan elämään Andorrassa, se käy Sisponyssä sijaitsevassa talomuseossa nimeltä Casa Rull. Paikalle pääsee helpoiten seuraamalla Sispony-viittoja La Massanan pääkadulta, kunnes on museon vieressä. Museotalon lisäksi Sisponyssa on muutenkin säilynyt hiukan vanhan ajan tunnelmaa.

Ordino

Ordinon alue käsittää maan luoteiskulman. Asukasluvultaan on Ordino on Andorran pienin pitäjä. Pitäjä muodostuu kylistä, jotka sijaitsevat laaksossa peräkkäin ikään kuin helminauhana.

Itse Ordinon keskusta on miellyttävän rauhallinen vanha kylä. Kaupallisia palveluita on vähän. Museoita löytyy kyllä. Aivan Ordinon keskustassa on aatelisten talomuseo sekä postimuseo. Jälkimmäinen ei ainakaan yleisöryntäyksestä vaikuttanut kärsivän. Museossa on postimerkkejä vitriineissä sekä jotain posteljoonin kamoja kuten laukkuja ja suksia. Postinkanto on vuoristossa ollut melkoista puuhaa ennen muinoin.

Ordinon kirkko

Ordinon keskustaa

Ordinoon kuuluvassa Llortsissa on vanha rautakaivos. En ole käynyt kaivoksessa sisällä, mutta sinne järjestetään opastettuja käyntejä. Rauta on ollut historiallisesti merkittävä osa Andorran teollisuutta. Ruosteen värinen kallio kaivoksen suuaukolla viittaa vahvasti rautapitoiseen maahan.

Rautakaivoksen suuaukko

Rautakaivos, Llorts

Ordinon kylästä pohjoiseen sijaitseva alue on pienen maan peränurkkaa ja syrjäseutua. Alue on varsin hiljainen. Asutus ja tie seurailevat laakson pohjaa. Turistimajoitusta on paljon, varsinkin huoneistohotelleja. Ne sijaitsevat nauhamaisesti päätien varrella.

Aivan maan luoteiskulmassa tie nousee korkealle. Täällä on ainoastaan Arcalis-hiihtokeskus ja jokunen ravintola. Suosittu patikkareitti Tristaina-järville lähtee asvalttitien päästä. Reitti on melko lyhyt mutta sen verran jyrkkä, ettei sovi kaikille. Polulta on huikeat maisemat laaksoon. Koska ollaan varsin korkealla, saattaa polulla hyvinkin olla kesäkuun alkupuolella vielä lunta.

Vuoristonäkymä Tristaina-järviltä

Pohjois-Andorran peränurkkaa. Näkymä Tristaina-järviltä alas laaksoon.

Oridinon alueella sijaitsee myös useita muita retkeilyreittejä sekä suojelualue.

Coll d'Ordino

Coll d'Ordinon tie vie Ordinosta vuoren yli Canilloon käymättä pääkaupungin kautta. Tieltä avautuu huikaisevat maisemat Canilloon päin. Tie sopii kiertoreitiksi sille, jolla ei ole paljon aikaa, mutta joka kuitenkin haluaa tutustua Andorran maahan ja maisemiin muutenkin kuin kaupoissa pyörimällä. Kiertoreittiä kaipaavan kannattaa siis suunnata Andorran-läpiajollaan pääkaupungista Ordinoon ja Ordinon keskustasta edelleen Canilloon, tai toisin päin.

Coll d'Ordinolta on mahdollista käydä metsäretkellä. 8 km pituinen Tomb de les Neres -niminen rengasreitti kiertää metsien siimeksessä Bony de les Neres -vuoren ympäri. Polkuoppaan mukaan reitti on helppo ja sopii myös lapsille. Oppaan tekstissä on ehkä vähän mainostusta mukana, sillä reitillä on tasamaan tallaajille hankalahkoja pätkiä ja uuvuttava nousu. Alle kouluikäisille polku ei oikein sovi. Tämä ei ole varsinainen maisemapolku, mutta puiden välistä avautuu paikoin näkymä alas Encampiin.

Encampin kaupunki alhaalla laaksossa

Encamp viereiseltä rinteeltä nähtynä

Andorran itäosa

Andorran päälaakso mutkittelee pääkaupungista itään päin. Päätie kulkee laakson pohjaa seuraillen. Tien varrella on pikkukaupunkeja ja kyliä. Maasto nousee itärajalle päin mentäessä. Maan itäosassa sijaitsevat pitäjät Encamp ja Canillo. Kaikkein kauimpina ovat Port D'Envalira -niminen sola ja Pas de la Casa, keinotekoinen kaupunki aivan Ranskan rajalla.

Encamp

Encamp sijaitsee Andorran keskiosassa pääkaupungista Ranskaan päin vievän tien varrella. Paikalla on ainakin automuseo. Yllä on kuva, joka kertoo tästä pikkukaupungista ehkä enemmän kuin mitä muutamalla sanalla voisi sanoa. Encampiin kuuluu myös Pas de la Casa, josta lisää hiukan myöhemmin.

Canillo

Canillon pitäjä sijaitsee maan koillisosassa. Canillon kyläkeskusta on pieni. Se käsittää vain muutaman kadun. Alueen läpi kulkevan valtatien varrella on useita pikkukyliä. Seutu on harvaan asuttua. Canillon alueella on useita suosittuja retkikohteita.

Pengerrettyä vuorenrinnettä ja taloja Canillossa

Canillon rinteitä

Port D'Envalira

Ranskan rajaa lähestyttäessä päätie kohoaa yhä korkeammalle ja korkeammalle. Maisema muuttuu aukeaksi. Port D'Envalira -niminen sola sijaitsee hiukan ennen Ranskan rajaa aivan Andorran itäosassa. Sola on niin korkealla (2408 m) kuin Pyreneiden vuoristossa autolla suinkin pääsee. Tie on Euroopan korkein ympäri vuoden aukipidettävä tie. Halutessaan solan voi alittaa maksullista tunnelia myöten, mutta itse solatie on ilmainen.

Bensa-asemia, Port D'Envalira

Port D'Envalira. Halpa bensa on Andorrassa huippujuttu.

Solan korkein kohta on pilattu. Huippukohtaa koristaa hiekkakenttä ja kolme bensa-asemaa. Harvassa paikassa voi Euroopassa nähdä näin tylyä vuorenylitystä. Useinkin solissa on mukava levähdysalue tai näköalapaikka. Täällä ei. Täällä on suorastaan rähjäistä. Juuri täällä näkee selkeästi, kuinka hamstraus- ja ostosmatkailu on Andorrassa tärkeysjärjestyksessä korkealla.

Rajakaupan tärkeys selkiää entisestään, kun lähestytään viimeistä kaupunkia, Pas de la Casaa.

Pas de la Casa

Pas de la Casa on keinotekoinen rajakaupunki, laskettelukeskus, joka on rakennettu aivan Ranskan rajaan kiinni. Paikka sijaitsee heti Port D'Envaliran alapuolella keskellä ei-mitään. Ranskan puolella ei näillä kohdin ole lainkaan asutusta, ei myöskään Andorran puolella.

Kesäisin Pas de la Casa on ranskalaisten Tallinna ilman tarpeettomia linnanmuureja, vanhoja rakennuksia ja alkuasukkaita. Täältä hamstrataan tupakkaa, viinaa ja sen sellaista. Kaupunki on silkka ranskalaisille rakennettu ostos- ja laskettelukeskus. Rähjäinen parkkipaikka, rikkinäiset vessat ja Mäkkäri edustavat kaupungin kesätunnelmaa.

Kerrostaloja ja nostokurki, Pas de la Casa

Pas de la Casa Ranskan vastaisella rajalla

Paikka on varmasti tärkeä Andorran talouden kannalta. Mitään "aitoa andorralaista" tunnelmaa ei Pas de la Casasta kuitenkaan tavoita, paitsi jos aidoksi andorralaiseksi tunnelmaksi katsotaan nimenomaan ostosmatkailu. Jos Andorran-kokemus jäisi tämän kaupungin varaan, niin kyllä silloin yksipuoliseksi jäisi käsitys tästä pienestä maasta.

Jos siis saavut Andorraan Ranskan puolelta, käy rohkeasti pidemmälläkin kuin Pas de la Casassa. Se kannattaa.

Andorran lähiseutuja

Andorra on pieni ja kaukainen maa. Onneksi siellä käyntiin voi yhdistää muitakin paikkoja, niin matkaan tulee enemmän sisältöä. Seuraavassa on joitain ehdotuksia maan rajojen ulkopuolelta. Kaikki esitellyt paikat ovat Pyreneillä tai niiden lähellä korkeintaan muutaman tunnin ajomatkan päässä.

Os de Civís

Os de Civís on Espanjalle kuuluva pikkukylä 2 kilometriä Andorran rajalta. Se on maailma ainoa paikkakunta, jonne on kuljettava Andorran kautta.

Os de Civís, pieni kylä vuorten alla

Os de Civís, Espanjan kylä Andorran kainalossa

Tie Osiin mutkittelee Andorran puolelta Sant Julià de Lòriasta. Andorran ja Espanjan välinen raja on täällä avoin. Näkyvää vartiointia ei ole, toisin kuin muilla rajoilla. Andorrasta poistumista hädin tuskin huomaa. Tie kylläkin on umpikuja. Pidemmälle Espanjaan kuin Osiin ei täältä pääse, joten ilmeisesti sen vuoksi raja-asemaakaan ei tarvita.

Os de Civís on käymisen arvoinen kohde erikoisuutensa vuoksi. Kylässä on joitain turistipalveluita, mm. matkamuistomyymälä, joka myy Andorra-rompetta. Kauaa tässä kylässä ei nokka tuhise. Matkaa on pakko jatkaa palaamalla Andorraan takaisin.

Andorran raja. Puita ja rajakyltti.

Andorran ja Espanjan raja Os de Civísin tiellä

La Seu d'Urgell

Andorraan liittyy läheisesti espanjalainen kaupunki, jolla on hankala nimi: La Seu d'Urgell. Tämä on Andorran lähin ulkomainen kaupunki. Kaupunki sijaitsee Espanjan puolella valtatien varrella hiukan matkaa Andorrasta etelään päin. Läheisyytensä lisäksi kaupungilla on toinenkin linkki Andorraan: maan toinen ruhtinas eli Urgellin piispa pitää majaansa täällä.

Kaupungin keskusta on päivällä melko vilkas ja eläväinen paikka. Kävelykadulla näytti olevan lauantaina toripäivä. Kävelykadun vieressä sijaitsee Urgellin katedraali, joka ei ole aivan niin tylyn näköinen tyrmä kuin alla olevasta kuvasta voisi päätellä.

La Seu d'Urgellin katedraali

La Seu d'Urgellin katedraali, tältä sivulta hiukan tylyn näköinen

Espanjan kautta Andorraan pyrkivä joutuu väkisinkin La Seu d'Urgellin viereen. Miksipä ei siis pysähtyisi hiukan kaupungin menoa ihmettelemään ja sitä, että pientä Andorraa johtamaan tarvitaan peräti kaksi ulkomaista ruhtinasta.

Kauemmas Andorran rajoilta

Matka jatkuu nyt kauemmas Andorran rajoilta. Seuraavassa on ehdotuksia, mihin voisi Andorrassa käytyään suunnata nokkansa.

Llívia

Llívia, katunäkymä

Llívia, Espanjan kaupunki Ranskassa

Llívia on espanjalainen pikkukaupunki Etelä-Ranskassa. Llívian ja muun Espanjan välissä on parin kilometrin levyinen suikale Ranskanmaata. Jo satoja vuosia sitten luovutti Espanja lähistöltä laajat alueet Ranskalle rauhansopimuksella. Sopimuksen sanamuoto tulkittiin kuitenkin ovelasti niin, että Llívia jäi kuin jäikin Espanjalle, vaikka sekin olisi pitänyt luovuttaa. Näin pala Espanjaa jäi Ranskan sisäpuolelle. Tällaista toiselle valtiolle kuuluvaa aluetta toisen valtion sisällä kutsutaan eksklaaviksi.

Itse Llívian kaupunki on melko vähäpätöinen. Kaupungissa on yksi pääkatu ja jokunen kortteli sekä vanhoja taloja. Llívian vähäisiin nähtävyyksiin kuuluu apteekki, joka kilpailee Euroopan vanhimman apteekin tittelistä Tallinnan Raeapteekin kanssa. Suurin ihmetyksen aihe on silti se, kuinka toisen valtion alue saattaa olla toisen sisällä ja mitä seurauksia tällä on milloinkin ollut.

Tie Andorrasta Llíviaan on melko leveä, mutta ei aivan lyhyt, sillä se ylittää Pyreneet. Llíviassa kannattaa toki poiketa, jos reitti joka tapauksessa kulkee sitä kautta. Muussa tapauksessa tänne ei kannata tulla, sillä mitään erityistä näkemistä ei ole niille, jotka eivät ole kiinnostuneet toisen valtion sisällä sijaitsevista toisen valtion alueista.

Carcassonne

Carcassonnen muuria

Carcassonnen muuria Ranskassa

Carcassonnen vanha kaupunki (Cité de Carcassonne) on muurien ja tornien ympäröimä turistikeidas Etelä-Ranskassa. Hienosti entisöityjen kivimuurien sisäpuolella on "keskiaikainen" kaupunki, joka nykyisin palvelee erityisesti nähtävyytenä. Samannimisestä lautapelistäkin tunnettu Carcassonne näyttää ja tuntuu hiukan Tallinnan vanhalta kaupungilta. Kaupungin kujat ja aukiot ovat täynnä ravintoloita, pikkupuoteja ja hotelleita.

Kaupunginmuurien sisällä on myös linna. Linna, joka nykyisin toimii museona, on ikään kuin linna linnan sisällä. Puolustusvarustukset ovat täällä olleet monimutkaiset ja moninkertaiset. Itse kaupunginmuureja on kaksi, ulompi muuri ja sisempi muuri. Linnalla on vielä oma muurinsa, vallihauta (kylläkin kuiva) ja sen lisäksi etuvarustus. Jos joku on ritariajasta ja muureista kiinnostunut, niin tämä on varsinainen mekka.

Kaupungin muurit ja tornit ovat aikanaan romahtaneet pahasti. Keskiaikainen tunnelma on osittain pettävä, sillä näkyvä komeus on suurelta osin kunnostustöiden tulosta. Kun mukaan lasketaan kaupungissa sesongin ulkopuolellakin ängeksivät turistilaumat, voi Carcassonnen nähdä historiallisen nähtävyyden sijaan myös turistipyydyksenä – vaikkakin hyvin tyylikkäänä pyydyksenä. Muureilla ympäröity osuus on nykyisin vain pieni osa koko Carcassonnen kaupunkia. Pääosa kaupungin moderneista toiminnoista sijaitseekin aivan muualla kuin vanhassakaupungissa.

Carcassonne on sen verran tunnettu ja komea nähtävyys, että sitä kannattaa hyvinkin tulla Andorrasta asti ihailemaan. Mikäli mahdollista, kannattaa muureilla ja kujilla käyskennellä auringonlaskun aikaan, kun turistimassat ovat lähteneet hotellille ja aurinko värjää muurit punertaviksi.

Grotte de Niaux

Grotte de Niaux'n luolan suuaukko

Grotte de Niaux, Ranska.
Luolaseikkailu alkaa jo parkkipaikalla.

Matkalle kivikauteen pääsee Grotte de Niaux -nimisessä luolassa (suom. Niaux'n luola). Se sijaitsee Ranskan Pyreneillä Carcassonnen ja Andorran välissä. Syvällä luolaston uumenissa piilee koko joukko esihistoriallisia kalliomaalauksia. Maalauksista vanhin on ajoitettu 14 000 vuoden taakse. Nämä kalliomaalaukset eivät ole mitään onnettomia läiskiä kalliossa vaan hyvin säilyneitä taidokkaita piirustuksia. Maallikkokin tunnistaa niistä hahmoja.

Luolaan pääsee vain oppaan johdolla ja vain etukäteisvarauksella. Retki sysipimeissä luolissa kestää reilun tunnin. Reitti on suhteellisen helppokulkuinen; lamput kannetaan kuitenkin itse, sillä muuta valaistusta ei ole. Maalausten säilymisen vuoksi määräykset ovat hyvin tiukat; maalauksia saa katsoa vain hetken ja melkein kaikki lamputkin tulee sammuttaa.

Jos luolaseikkailu vuoren sisällä ja kivikautiset kalliomaalaukset kuulostavat jännittävältä yhdistelmältä, tämä luola on hyvinkin vierailun arvoinen. Välimatka Andorran suuntaan on kohtuullinen, ja luolassa käynnin voi hyvin yhdistää vaikka Carcassonnessa käyntiin. Haittapuolena mainittakoon, että luolassa ei voi kuvata, opastus on varattava hyvissä ajoin etukäteen ja että luolakammoisia voi ahdistaa pimeän vuoren sylissä.

Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Vuorinäkymä Estany de Sant Maurici -järveltä

Sant Mauricin järvi, Espanja

Andorran lähellä Espanjan puolella sijaitsee kansallispuisto, jonka nimi on ytimekkäästi Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Suomenkielistä nimeä puistolla ei taida olla, mutta sellaisen kehittäminen on kyllä tarpeen, jotta puistosta voi ylipäätään puhua. Nimi lienee lähinnä Aigüestortesin ja Sant Mauricin järven kansallispuisto. Puisto sijaitsee asumattomalla vuoristoalueella jonkin matkaa Andorrasta länteen.

Alueella on vuorenhuippuja, lukuisia pikkujärviä ja -lampia sekä retkeilyreittejä. Osa reiteistä on tarkoitettu vaativampaan vaelteluun. Päiväseltään alueelle pääsee idän puolelta Espot-nimisen kylän kautta. Espotin läheiseltä parkkipaikalta alkavalta polulta pystyy tavanomaisilla voimilla hyvin kiipeämään kuvassa näkyvälle Estany de Sant Maurici -nimiselle järvelle. Järven rannalla on retkeilijöille sopivia picnic-paikkoja. Aikaa järvellä käyntiin on pysähdyksineen hyvä varata 3–4 tuntia. Enemmänkin jos haluaa jatkaa eteenpäin, järveltä nimittäin lähtee useita polkuvaihtoehtoja syvemmälle puistoon. Järvelle pääsee myös maksullisella maasturikuljetuksella, jos haluaa tutustua puiston sisäosiin kuluttamatta voimiaan puistoon nousemiseen.

Sikäli kuin Andorran omat laajat polkuverkostot eivät riitä parantamaan vaelluskärpäsen puremaa, tämä kansallispuisto on hyvä jatkomatkan kohde. Arvelisin, että puisto sopii erityisesti useamman päivän vaelluksiin. Puistoon pääsee Espotin lisäksi myös lännestä käsin.

Val d'Aran

Val d'Aran, laakson pohjalla kiemurtelee tie

Val d'Aran, Espanja

Yllä esitellyn niinkovinpitkänimisen kansallispuiston pohjoispuolella sijaitsee hiukan erikoinen laakso, joka tunnetaan nimellä Val d'Aran, suomeksi kaiketi Araninlaakso. Laakson suurin erikoisuus ei ole geologiassa eikä biologiassa vaan politiikassa. Laakso on nimittäin Espanjan ainoa Pyreneiden pohjoispuolinen osa.

Laaksossa on oma kieli tai murre, aranés. Laakso oli eristyksissä muusta Espanjasta aina toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan asti. Niinpä se on historiallisesti suuntautunut Ranskaan päin. Nykypäivänä Ranska-suuntaus näkyy ainakin rajakaupassa. Rajakauppaan pääsee osallistumaan vaikkapa laakson keskuksessa Vielhassa.

Laaksosta en osaa mainostaa mitään niin hirmu erikoista, että laaksoon kannattaisi kovin kaukaa aivan erikseen pyrkiä, mutta sen voi hyvin yhdistää matkaansa Andorrasta Pyreneiden läntisiin osiin tai Ranskaan päin.

Linkkejä

Lue myös:
Liechtenstein
Monaco
San Marino

Tarkka Andorran kartta (ICGC)

Andorran turistisivusto

Lisää matkaoppaita



Andorra: Matkaopas Pyreneiden pikkuvaltioon
URN:NBN:fi-fe201401011001

©Tuomas Salste