Aaltomaa: Sukunimi-info

Aaltomaa

Tietoja sukunimestä Aaltomaa

Aaltomaa on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Aaltomaiden lukumäärä eri vuosina:

v. 2015 51

v. 2016 53

v. 2017 54

v. 2018 54

v. 2019 54

v. 2020 52

v. 2021 52

v. 2022 51

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Aaltomaa on sijalla 11 200. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka kuudennella suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Aaltomaa on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Aaltomaa on suojattu 1937 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1892–1924

Aaltomaita tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa seitsemän Aaltomaan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Aaltomaa, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla kuusi.

Paikannimi Aaltomaa

Aaltomaa (paikannimi)

Aaltomaa on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Aaltomaa jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Aaltomaat ulkomailla

Ruotsissa Aaltomaa oli 8 ihmisen sukunimi vuonna 2020.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Аалтомаа tarkoittaa nimeä Aaltomaa. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Āltomā.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Aldoma on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Aaltomaa olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Aalto Aaltomaa.

Samankaltaisia nimiä kuin Aaltomaa

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Aaltomaa, Finland.

©Tuomas Salste