Ahvenlampi: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Ahvenlampi

Ahvenlampi on Suomessa esiintyvä sukunimi.

Ahvenlampien määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 142 max

v. 1985 155

v. 2014 166

v. 2015 162

v. 2016 163

v. 2017 162

v. 2018 166

v. 2019 167

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Ahvenlampi on sijalla 4 442.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1893-1919

Ahvenlampia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 12 Ahvenlammen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Ahvenlampi, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 5.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Ahvenlampi

Ahvenlampi (paikannimi)Ahvenlampi (karttanimi)

Ahvenlampi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 392 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; suo; talo sekä vesialue.

Nyky-Suomen lisäksi Ahvenlampi esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 36 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on kylä sekä vesistö.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Ahvenlampi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Ahvenlampi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Ahvenlammenkuja, Ahvenlammentie, Vanha Ahvenlammentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Ахвенлампи tarkoittaa nimeä Ahvenlampi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Achfwenlambj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Ahvenlampi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Ahvenlampi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Ahvenlampi, Finland.

©Tuomas Salste