Äkäslompolo: Sukunimi-info

Äkäslompolo

Tietoja sukunimestä Äkäslompolo

Äkäslompolo on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Äkäslompoloiden lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 51 max

v. 2015 40

v. 2018 43

v. 2020 44

v. 2022 45

v. 2023 46

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2015–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Äkäslompolo on sijalla 12 098. Sijoitus listalla on pudonnut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 9 829. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Äkäslompolo ei ole. Noin joka kuudennella suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Äkäslompoloiden enemmistö on naisia. Vuonna 2023 naisten osuus tämän sukunimen kantajista oli 61 %.

Ä-kirjaimella alkavat nimet ovat Suomessa harvinaisia. Verrattuna muihin sukunimiin Äkäslompolo on melko pitkä nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1894–1920

Äkäslompoloita tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 13 Äkäslompolon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Äkäslompolo, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla kuusi.

Asuinpaikat 1955–1967 kuolleilla

Kuolleet
1955–1967

Vuosina 1955–1967 kuolleet Äkäslompolot asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 11 Äkäslompolon kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Kartalla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi neljä Äkäslompoloa. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Paikannimi Äkäslompolo

Äkäslompolo (paikannimi)Katuosoitteissa

Äkäslompolo on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä vesialue.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Äkäslompolo jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Äkäslompolo esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Äkäslompolontie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Äkäslompolot ulkomailla

Ruotsissa Äkäslompolo oli 12 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Экясломполо ("Ekjaslompolo") tarkoittaa nimeä Äkäslompolo. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Ekeslompolo.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Äkäslombolå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Äkäslompolo olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Akaslompolo tai Aekaeslompolo, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Äkäslompolo, Finland.

©Tuomas Salste