Akseli: Sukunimi-info

Akseli

Tietoja sukunimestä Akseli

Akseli on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Akselien lukumäärä eri vuosina:

v. 2015 26

v. 2016 26

v. 2017 26

v. 2018 26

v. 2019 26

v. 2020 26

v. 2021 26

v. 2022 26

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Akseli on sijalla 18 448. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka yhdeksännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Akseli on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Akseli on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Akseli ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 24 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Akseleita on 26.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1897–1944
Yritykset
perust. –2020

Sana Akseli tai Akselin esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Akseli

Akseli (paikannimi)Katuosoitteissa

Akseli on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on rakennus sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Akseli jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Akseli esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Akseli, Akselikatu, Akselikuja, Akselinkatu, Akselinkuja, Akselinpolku, Akselintanhua, Akselintie, Akselistigen, Akselitie, Akseliväylä. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Akseli

Akseli on myös miehen etunimi. Vuonna 2022 Akseli oli yhtenä etunimenä 11 942 suomalaisella (11 934 miestä, 8 naista), mikä tarkoittaa, että noin joka 240:s mies oli etunimeltään Akseli. Juuri etunimenä Akseli onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 26 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Аксели tarkoittaa nimeä Akseli. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Axelj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Akseli olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Aksel Akseli.

Samankaltaisia nimiä kuin Akseli

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Akseli, Finland.

©Tuomas Salste