Alasjärvi: Sukunimi-info

Alasjärvi

Tietoja sukunimestä Alasjärvi

Alasjärvi on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Alasjärvien lukumäärä eri vuosina:

v. 2015 31

v. 2018 31

v. 2020 29

v. 2022 28

v. 2023 28

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Alasjärvi on sijalla 17 572. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Alasjärvi ei ole. Noin joka kahdeksannella suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Alasjärvien enemmistö on naisia. Vuonna 2023 naisten osuus tämän sukunimen kantajista oli 70 %.

Alasjärvi on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Alasjärvi on suojattu 1934 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Paikannimi Alasjärvi

Alasjärvi
(paikannimi)
Alasjärvi Karjalassa
(karttanimi)

Alasjärvi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; pelto/niitty sekä vesialue.

Nyky-Suomen lisäksi Alasjärvi esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on vesistö.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Alasjärvi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Alasjärvi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Alasjärventie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Аласъярви ("Alasjarvi") tarkoittaa nimeä Alasjärvi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Alasjervi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Alasierfwj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Alasjärvi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Alasjarvi tai Alasjaervi, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Alaa Alasjärvi.

Samankaltaisia nimiä kuin Alasjärvi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Alasjärvi, Finland.

©Tuomas Salste