Alppi: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Alppi

Alppi on Suomessa esiintyvä sukunimi.

Alppien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 124 max

v. 1985 117

v. 2014 120

v. 2015 119

v. 2016 115

v. 2017 114

v. 2018 114

v. 2019 111

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Alppi on sijalla 6 173.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1886-1918

Alppeja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 16 Alpin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Alppien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Tampere (6 henkeä) sekä Valkeakoski (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Alppi, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 7.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1934–1941
Yritykset
perust. 1947–2009

Sana Alppi tai Alpin esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Alppi

Alppi (paikannimi)Katuosoitteissa

Alppi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on saari sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Alppi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Alppi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Alpinkatu, Alppikatu, Alppikuja, Alppitie, Itäinen Alppirinne, Läntinen Alppirinne. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Alppi

Alppi on myös etunimi. Etunimenä se on kuitenkin suomalaisilla hyvin harvinainen, nykyisin alle 9 Suomen kansalaista.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Алппи tarkoittaa nimeä Alppi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Alpi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Alpj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Alppi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Alpo Alppi.

Samankaltaisia nimiä kuin Alppi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Alppi, Finland.

©Tuomas Salste