Ämmänkoski: Sukunimi-info

Ämmänkoski

Tietoja sukunimestä Ämmänkoski

Ämmänkoski on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Ämmänkoskien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 26 max

v. 1985 24

v. 2015 37

v. 2018 38

v. 2020 36

v. 2022 36

v. 2023 34

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä on voinut olla vähän pienempi. Vuosien 2015–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Ämmänkoski on sijalla 15 199. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Ämmänkoski ei ole. Noin joka seitsemännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Ä-kirjaimella alkavat nimet ovat Suomessa harvinaisia.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1888–1931

Ämmänkoskia tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa kahdeksan Ämmänkosken asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Ämmänkoski, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla seitsemän.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kolme Ämmänkoskea. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Paikannimi Ämmänkoski

Ämmänkoski (paikannimi)Katuosoitteissa

Ämmänkoski on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 6 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on koski sekä virtaveden osa.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Ämmänkoski jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Ämmänkoski esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Ämmänkoskentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Эммянкоски ("Emmjankoski") tarkoittaa nimeä Ämmänkoski. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Emmenkoski.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Ämmäncoskj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Ämmänkoski olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Ammankoski tai Aemmaenkoski, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Ämmänkoski

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Ämmänkoski, Finland.

©Tuomas Salste