Änkiläinen: Sukunimi-info

Änkiläinen

Tietoja sukunimestä Änkiläinen

Änkiläinen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Änkiläisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 30 max

v. 1985 21

v. 2015 23

v. 2018 23

v. 2020 22

v. 2022 22

v. 2023 22

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä on voinut olla vähän pienempi. Vuosien 2015–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Änkiläinen on sijalla 20 813. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Änkiläinen ei ole. Noin joka yhdeksännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Ä-kirjaimella alkavat nimet ovat Suomessa harvinaisia.

Asuinpaikat

Kuolleet
1955–1970

Vuosina 1955–1970 kuolleet Änkiläiset asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on kymmenen Änkiläisen kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Änkiläisten yleisin asuinpaikka oli Varkaus (4 vainajaa).

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kaksi Änkiläistä. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Энкиляйнен ("Enkiljainen") tarkoittaa nimeä Änkiläinen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Enkileinens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Ängiläin on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Änkiläinen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Ankilainen tai Aenkilaeinen, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Änkiläinen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Änkiläinen, Finland.

©Tuomas Salste