Antti: Sukunimi-info

Antti

Tietoja sukunimestä Antti

Antti on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se ei suomalaisilla ole kovin yleinen.

Anttien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 53 max

v. 2014 67

v. 2016 66

v. 2018 64

v. 2020 63

v. 2022 61

v. 2023 61

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Antti on sijalla 9 760. Sijoitus listalla on hiukan pudonnut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 9 585.

Asuinpaikat

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1891–1925

Antteja tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 13 Antin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Anttien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Rovaniemen maalaiskunta (4 henkeä) sekä Ylitornio (4).

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Antti, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla viisi.

Asuinpaikat 1956–1968 kuolleilla

Kuolleet
1956–1968

Vuosina 1956–1968 kuolleet Antit asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 12 Antin kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Anttien yleisin asuinpaikka oli Ylitornio (6 vainajaa).

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin yhden vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa yksi Antti. Hän kuului valkoisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 ei tiettävästi kaatunut ainoatakaan puolustusvoimain palveluksessa ollutta Anttia. Mahdolliset siviiliuhrit ovat asia erikseen.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1896–1944
Yritykset
perust. –2022

Sana Antti tai Antin esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Antti

Antti (paikannimi)Katuosoitteissa

Antti on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 9 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on saari sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Antti jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Antti esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Antin huvilatie, Antinkatu, Antinkuja, Antinkulma, Antinkärki, Antinmaantie, Antinmutka, Antinpolku, Antinpuisto, Antinraitti, Antinrinne, Antintie, Antinvahe, Antti Chydeniuksen katu, Antti Korpin tie, Antti Koskisen polku, Antti Mäen kuja, Antti Mäkis gränd, Antti Paavonpojan katu, Antti Possin kuja, Anttigatan, Anttigränden, Anttisvägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Antti

Antti on myös miehen etunimi. Vuonna 2023 Antti oli yhtenä etunimenä 54 756 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 50:s mies oli etunimeltään Antti. Juuri etunimenä Antti onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 61 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Antit ulkomailla

Ruotsissa Antti oli 65 ihmisen sukunimi vuonna 2022. Nimi on siis Ruotsissa yleisempi kuin Suomessa.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Антти tarkoittaa nimeä Antti. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Anti.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Antj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Antti olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Antto Antti tai Antonia Antti.

Antti tunnetaan myös sonnien tai härkien nimenä.

Samankaltaisia nimiä kuin Antti

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Antti, Finland.

©Tuomas Salste