Antti: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Antti

Antti on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Anttien lukumäärä eri vuosina:

v. 2014 67

v. 2015 66

v. 2016 66

v. 2017 65

v. 2018 64

v. 2019 64

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Antti on sijalla 9 440. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka kuudennella suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1891-1925

Antteja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 13 Antin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Anttien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Ylitornio (4 henkeä) sekä Rovaniemen maalaiskunta (4).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Antti, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 5.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1896–1944
Yritykset
perust. –2019

Sana Antti tai Antin esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Antti

Antti (paikannimi)Katuosoitteissa

Antti on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 9 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on saari sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Antti jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Antti esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Antin huvilatie, Antinkatu, Antinkuja, Antinkulma, Antinkärki, Antinmaantie, Antinmutka, Antinpolku, Antinpuisto, Antinraitti, Antinrinne, Antintie, Antinvahe, Antti Chydeniuksenkatu, Antti Korpin tie, Antti Koskisen polku, Antti Mäen kuja, Antti Mäkis gränd, Antti Paavonpojan katu, Antti Possin kuja, Anttigatan, Anttigränden, Anttisvägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Antti

Antti on myös miehen etunimi. Vuonna 2019 Antti oli yhtenä etunimenä 56 021 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 50:s mies oli etunimeltään Antti. Juuri etunimenä Antti onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 64 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Antit ulkomailla

Ruotsissa Antti oli 70 ihmisen sukunimi vuonna 2018. Nimi on siis Ruotsissa yleisempi kuin Suomessa.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Антти tarkoittaa nimeä Antti. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Anti.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Antj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Antti olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Antto Antti tai Antonia Antti.

Samankaltaisia nimiä kuin Antti

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Antti, Finland.

©Tuomas Salste