Avela: Sukunimi-info

Avela

Tietoja sukunimestä Avela

Avela on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Avela-nimisten lukumäärä eri vuosina:

v. 2014 59

v. 2015 57

v. 2016 56

v. 2017 55

v. 2018 55

v. 2019 57

v. 2020 58

v. 2021 57

v. 2022 56

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Avela on sijalla 10 415. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka kuudennella suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Avela on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Avela on suojattu 1921 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Avela. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1919–1923
Yritykset
perust. 1970–2020

Sana Avela tai Avelan esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Avela

Avela (paikannimi)

Avela on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Avela jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Avelat ulkomailla

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 127 henkeä, joiden sukunimi oli AVELA. Nimi on siellä etupäässä latinojen sukunimi.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Авела tarkoittaa nimeä Avela. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Afwela on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Avela olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Avela

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Avela, Finland.

©Tuomas Salste