Äyräpää: Sukunimi-info

Äyräpää

Tietoja sukunimestä Äyräpää

Äyräpää on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla harvinainen.

Äyräpäiden lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 20 max

v. 1985 9

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä on voinut olla vähän pienempi. Tuorein tieto on, että lukumäärä on ollut alle 20 Suomen kansalaista vuonna 2023.

Ä-kirjaimella alkavat nimet ovat Suomessa harvinaisia.

Äyräpää on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Äyräpää on suojattu 1930 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Äyräpää. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1924–1937
Yritykset
perust. 1947

Sana Äyräpään esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Äyräpää

Äyräpää
(paikannimi)
Äyräpää Karjalassa
(karttanimi)

Äyräpää on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on pelto/niitty sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Äyräpää esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on taajama.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Äyräpää jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Äyräpää esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Äyräpäänkatu, Äyräpääntie, Äyräpäävägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Sanan ”äyräpää” merkitys on ’kiivas, itsepäinen ihminen’. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Venäjäksi Эуряпяа ("Eurjapjaa") tarkoittaa nimeä Äyräpää. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Eirepē.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Äÿräpä on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Äyräpää olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Ayrapaa tai Aeyraepaeae, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Äyräpää, Finland.

©Tuomas Salste