Äyräpää: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Äyräpää

Äyräpää on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme erittäin harvinainen.

Äyräpäiden lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 20 max

v. 1985 9

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi.

Ä-kirjaimella alkavat nimet ovat Suomessa harvinaisia.

Sanan äyräpää merkitys on 'kiivas, itsepäinen ihminen'. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Äyräpää on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Äyräpää on suojattu 1930 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1924–1937
Yritykset
perust. 1947

Sana Äyräpään esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Äyräpää

Äyräpää (paikannimi)Äyräpää (karttanimi)

Äyräpää on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on pelto/niitty sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Äyräpää esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on taajama.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Äyräpää jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Äyräpää esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Äyräpäänkatu, Äyräpääntie, Äyräpäävägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Эуряпяа ("Eurjapjaa") tarkoittaa nimeä Äyräpää. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Ä’räpä on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Äyräpää olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Ayrapaa tai Aeyraepaeae, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Sukunimi-infossa on tietoja 23 315 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Äyräpää, Finland.

©Tuomas Salste