Backa: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Backa

Backa on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Backa-nimisten lukumäärä eri vuosina:

v. 2014 74

v. 2015 74

v. 2016 72

v. 2017 71

v. 2018 70

v. 2019 71

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Backa on sijalla 8 728. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka viidennellä suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Nimi on ruotsinkielinen. Se on sukunimistössämme tavallista. Nimen ruotsinkielisyys ei yleisesti ottaen tarkoita, että suku olisi alkujaan suomenruotsalainen tai Ruotsista kotoisin, sillä supisuomalaisetkin ovat aikojen saatossa saaneet ruotsinkielisiä nimiä. Suvun puhekieltä ei näe nimestä.

Ruotsin kielessä backa tarkoittaa ainakin seuraavaa: 'kääntää tuulen purjetta, peräytyä'. Selitys on 1865 julkaistusta sanakirjasta. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1921

Backa-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 14 Backa-nimisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Backa-nimisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Purmo (3 henkeä) sekä Oravainen (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Backa, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 10.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Backa

Backa (paikannimi)Katuosoitteissa

Backa on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 11 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Backa jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Backa esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Backa, Backagatan, Backagränd, Backas, Backas serviceväg, Backasallén, Backasgatan, Backasgränden, Backasrundan, Backasvägen, Backasvängen, Backatie, Backavägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Backa-suku ulkomailla

Ruotsissa Backa oli 32 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Puolassa Backa oli 12 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tšekissä Backa oli 56 ihmisen sukunimi vuonna 2017. Nimi on Tšekissä lähinnä miesten sukunimi.

Samankaltaisia nimiä kuin Backa

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Backa, Finland.

©Tuomas Salste