Bertils: Sukunimi-info

Bertils

Tietoja sukunimestä Bertils

Bertils on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla harvinainen. Bertils-nimisten lukumäärä oli 49 henkeä vuonna 1970. Tuoreempi tieto vuodelta 2023 kertoo, että lukumäärä on ollut alle 20 Suomen kansalaista.

Asuinpaikat

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1889–1922

Bertils-nimisiä tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 17 Bertils-nimisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Bertils-nimisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Vöyri (6 henkeä), Maksamaa (4) sekä Oravainen (3).

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Bertils, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla seitsemän.

Asuinpaikat 1955–1966 kuolleilla

Kuolleet
1955–1966

Vuosina 1955–1966 kuolleet Bertils-nimiset asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 15 Bertils-nimisen kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Bertils-nimisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Vöyri (5 vainajaa), Maksamaa (4) sekä Oravainen (3).

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin yhden vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Bertils. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Paikannimi Bertils

Bertils (paikannimi)Katuosoitteissa

Bertils on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Bertils jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Bertils esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Bertils, Bertilsrundan, Bertilsvägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Bertils-nimiset ulkomailla

Ruotsissa Bertils oli 129 ihmisen sukunimi vuonna 2022. Nimi on siis Ruotsissa yleisempi kuin Suomessa.

Tiesitkö, että...

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Bertil Bertils tai Berta Bertils.

Samankaltaisia nimiä kuin Bertils

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Bertils, Finland.

©Tuomas Salste