Esko: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Esko

Esko on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Eskojen määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 308 max

v. 1985 284

v. 2014 250

v. 2015 255

v. 2016 249

v. 2017 246

v. 2018 245

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2018 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Esko on noin sijalla 3 200.

Verrattuna muihin sukunimiin Esko on lyhyt nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1925

Eskoja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 37 Eskon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Eskojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Sodankylä (3 henkeä), Pello (3), Ikaalisten maalaiskunta (3) sekä Kokkola (3). Valtaosa asui Lapissa ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Esko, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 23.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1915–1943
Yritykset
perust. –2015

Sana Esko esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Esko

Esko (paikannimi)Esko (karttanimi)

Esko on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 17 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on saari, talo sekä vesialue.

Nyky-Suomen lisäksi Esko esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Esko jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Esko esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Esko Aaltosen katu, Eskogränden, Eskojentie, Eskonkatu, Eskonkuja, Eskonpolku, Eskonraitti, Eskontie, Eskos gata, Eskos stig, Eskosgränden, Eskosstigen, Eskosvägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Esko

Esko on myös miehen etunimi. Vuonna 2018 Esko oli yhtenä etunimenä 19 608 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 140:s mies oli etunimeltään Esko. Juuri etunimenä Esko onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 245 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten ensimmäisenä etunimenä (15 289 henkeä). Toisena tai kolmantena etunimenä se on harvinaisempi (4 319).

Eskot ulkomailla

Ruotsissa Esko oli 87 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tanskassa Esko on ollut 18 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

2458718
Eskot Pohjolassa

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 137 henkeä, joiden sukunimi oli ESKO.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Эско tarkoittaa nimeä Esko. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Escå on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Esko olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Eskil Esko.

Samankaltaisia nimiä kuin Esko

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Sukunimi-infossa on tietoja 23 315 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Esko, Finland.

©Tuomas Salste