Eteläinen: Sukunimi-info

Eteläinen

Tietoja sukunimestä Eteläinen

Eteläinen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Eteläisten määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 113 max

v. 1985 100

v. 2014 89

v. 2015 88

v. 2016 86

v. 2017 86

v. 2018 84

v. 2019 83

v. 2020 81

v. 2021 77

v. 2022 75

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2022 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Eteläinen on sijalla 8 344. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka viidennellä suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958

Eteläisiä tiedetään asuneen ainakin oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 15 Eteläisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Eteläisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Espoo (3 henkeä) sekä Tuupovaara (3).

Asuinpaikat 1956–1962 kuolleilla

Kuolleet
1956–1962

Vuosina 1956–1962 kuolleet Eteläiset asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on yhdeksän Eteläisen kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin yhden vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa yksi Eteläinen. Hän kuului punaisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Eteläinen. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1915–1918
Yritykset
perust. –2019

Sana Eteläinen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Eteläinen

Eteläinen
(paikannimi)
Eteläinen Karjalassa
(karttanimi)

Eteläinen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Eteläinen esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Eteläinen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Eteläinen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Eteläinen, Eteläinen Asemakatu, Eteläinen Brännträskintie, Eteläinen Finnholmen, Eteläinen Fulmossenintie, Eteläinen Funisbackantie, Eteläinen Harjutie, Eteläinen Heikelintie, Eteläinen Hesperiankatu, Eteläinen Hoppholmantie, Eteläinen Jokikatu, Eteläinen Karjalantie, Eteläinen Kauppatori, Eteläinen Kehäkatu, Eteläinen Kumputie, Eteläinen Lapväärtintie, Eteläinen Laversintie, Eteläinen Liipolankatu, Eteläinen Luodontie, Eteläinen Makasiinikatu, Eteläinen Munsalantie, Eteläinen Nikinmäentie, Eteläinen Odensöntie, Eteläinen Pallbontie, Eteläinen pikatie, Eteläinen Pohjolankatu, Eteläinen Puistokatu, Eteläinen puistoraitti, Eteläinen Rantakatu, Eteläinen Rantatie, Eteläinen rantatie, Eteläinen Rastitie, Eteläinen Rauhalantie, Eteläinen Rautatiekatu, Eteläinen Rautatienkatu, Eteläinen Rengastie, Eteläinen rinnetie, Eteläinen Salmitie, Eteläinen Salontie, Eteläinen Sandskantie, Eteläinen Satamakatu, Eteläinen Storlötintie, Eteläinen Suokuja, Eteläinen Suotie, Eteläinen Tailodintie, Eteläinen Tarpiantie, Eteläinen Teerijärventie, Eteläinen Teollisuustie, Eteläinen Tulli, Eteläinen Vanha maantie, Eteläinen Varassaarentie, Eteläinen Varvintie, Eteläinen Vatungintie, Eteläinen Yhdystie, Eteläinen Ådösandintie, Eteläinentie, Eteläisentie, Eteläisten kahvila. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Этеляйнен ("Eteljainen") tarkoittaa nimeä Eteläinen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Eteleinens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Eteläin on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Eteläinen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Etelainen tai Etelaeinen, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Etel Eteläinen.

Samankaltaisia nimiä kuin Eteläinen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Eteläinen, Finland.

©Tuomas Salste