Fred: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Fred

Fred on Suomessa esiintyvä sukunimi.

Fredien lukumäärä eri vuosina:

v. 2014 112

v. 2015 111

v. 2016 112

v. 2017 111

v. 2018 109

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Fred on noin sijalla 6 200.

Verrattuna muihin sukunimiin Fred on lyhyt nimi.

Nimi on ruotsinkielinen. Se on sukunimistössämme tavallista. Nimen ruotsinkielisyys ei yleisesti ottaen tarkoita, että suku olisi alkujaan suomenruotsalainen tai Ruotsista kotoisin, sillä supisuomalaisetkin ovat aikojen saatossa saaneet ruotsinkielisiä nimiä. Suvun puhekieltä ei näe nimestä. Sukututkimuksessa voidaan puhekieltä arvioida mm. siitä, missä päin suku on asunut.

Ruotsin kielessä fred tarkoittaa ainakin seuraavaa: 'rauha, sopu, sovinto'. Selitys on 1865 julkaistusta sanakirjasta. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1930

Fredejä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 11 Fredin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Fred, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 7.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1896–1936
Yritykset
perust. –2010

Sana Fred esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Fred

Fred (paikannimi)Katuosoitteissa

Fred on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Fred jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Fred esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Fredsgatan, Fredsvägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Fred

Fred on myös miehen etunimi. Vuonna 2018 Fred oli yhtenä etunimenä 216 miehellä. Juuri etunimenä Fred onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 109 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten ensimmäisenä etunimenä (175 henkeä). Toisena tai kolmantena etunimenä se on harvinaisempi (41).

Fredit ulkomailla

Ruotsissa Fred oli 364 ihmisen sukunimi vuonna 2015. Nimi on siis Ruotsissa yleisempi kuin Suomessa.

Norjassa Fred oli 7 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

1093647
Fredit Pohjolassa

Espanjassa oli vuonna 2014 yhteensä 30 henkeä, joiden sukunimi oli FRED.

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 1 754 henkeä, joiden sukunimi oli FRED.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 24 henkeä, joiden sukunimi oli FRED.

Tiesitkö, että...

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Freddy Fred tai Fredrika Fred.

Samankaltaisia nimiä kuin Fred

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Sukunimi-infossa on tietoja 23 315 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Fred, Finland.

©Tuomas Salste