Haapa-aho: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Haapa-aho

Haapa-aho on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Haapa-aho-nimisten määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 280 max

v. 1985 313

v. 2014 435

v. 2015 443

v. 2016 439

v. 2017 446

v. 2018 455

v. 2019 457

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Haapa-aho on sijalla 1 868.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Haapa-aho on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Haapa-aho on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Haapa-aho ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 88 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Haapa-aho-nimisiä on 457.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1886-1932

Haapa-aho-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 14 Haapa-ahon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Haapa-aho-nimisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Ähtäri (4 henkeä), Alajärvi (3) sekä Alavus (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Haapa-aho, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 11.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Haapa-aho

Haapa-aho (paikannimi)Haapa-aho (karttanimi)

Haapa-aho on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 53 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; metsäalue; pelto/niitty sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Haapa-aho esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Haapa-aho jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Haapa-aho esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Haapa-ahontie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Хаапа-ахо tarkoittaa nimeä Haapa-aho. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Hapa=ahå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Haapa-aho olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Haapa-aho

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Haapa-aho, Finland.

©Tuomas Salste