Haapamäki: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Haapamäki

Haapamäki on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleinen. Noin joka 4 600:s suomalainen on nimeltään Haapamäki.

Haapamäkien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 029 max

v. 1985 1 098

v. 2014 1 200

v. 2015 1 201

v. 2016 1 203

v. 2017 1 197

v. 2018 1 205

v. 2019 1 200

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Haapamäki on sijalla 743.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Haapamäki on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Haapamäki on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Haapamäki ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 49 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Haapamäkiä on 1 200.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1927

Haapamäkiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 76 Haapamäen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Haapamäkien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Peräseinäjoki (10 henkeä), Lapua (5), Karijoki (4) sekä Kuortane (4). Valtaosa asui Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Haapamäki, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 49.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1909–1942
Yritykset
perust. –2014

Sana Haapamäki tai Haapamäen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Haapamäki

Haapamäki (paikannimi)Haapamäki (karttanimi)

Haapamäki on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 242 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; rautatieliikennepaikka sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Haapamäki esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 10 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Haapamäki jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Haapamäki esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Haapamäenkatu, Haapamäenkuja, Haapamäenlenkki, Haapamäenpolku, Haapamäenportti, Haapamäentie, Haapamäki, Haapamäkivägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Haapamäet ulkomailla

Ruotsissa Haapamäki oli 32 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Хаапамяки ("Haapamjaki") tarkoittaa nimeä Haapamäki. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Hāpameki.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Hapamäkj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Haapamäki olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Haapamaki tai Haapamaeki, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Haapamäki

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Haapamäki, Finland.

©Tuomas Salste