Haaparanta: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Haaparanta

Haaparanta on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Haaparantojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 531 max

v. 1985 483

v. 2014 483

v. 2015 483

v. 2016 488

v. 2017 484

v. 2018 485

v. 2019 479

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Haaparanta on sijalla 1 801.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1925

Haaparantoja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 60 Haaparannan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Haaparantojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Kauhajoki (7 henkeä), Vaasa (4) sekä Turku (4). Valtaosa asui Uudellamaalla ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Haaparanta, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 35.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Haaparanta

Haaparanta (paikannimi)Haaparanta (karttanimi)

Haaparanta on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 85 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; pelto/niitty; suo sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Haaparanta esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Haaparanta jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Haaparanta esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Haaparannankuja, Haaparannantie, Haaparanta. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Haaparannat ulkomailla

Ruotsissa Haaparanta oli 46 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Хаапаранта tarkoittaa nimeä Haaparanta. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Hāparanta.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Haparanda on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Haaparanta olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Haaparanta

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Haaparanta, Finland.

©Tuomas Salste