Haapasaari: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Haapasaari

Haapasaari on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen. Noin joka 9 000:s suomalainen on nimeltään Haapasaari.

Haapasaarien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 545 max

v. 1985 543

v. 2014 604

v. 2015 611

v. 2016 609

v. 2017 605

v. 2018 592

v. 2019 593

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Haapasaari on sijalla 1 456.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1887-1927

Haapasaaria tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 57 Haapasaaren asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Haapasaarien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Kalajoki (6 henkeä), Alavieska (5) sekä Lappajärvi (5).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Haapasaari, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 24.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1897–1936
Yritykset
perust. –2014

Sana Haapasaari tai Haapasaaren esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Haapasaari

Haapasaari (paikannimi)Haapasaari (karttanimi)

Haapasaari on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 288 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; metsäalue; niemi; pelto/niitty; saari sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Haapasaari esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 16 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on kylä, maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Haapasaari jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Haapasaari esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Enonlahden Haapasaari, Haapasaarenkatu, Haapasaarenkuja, Haapasaarentie, Haapasaari, Haapasaarivägen, Melaveden Haapasaari, Saimaa Haapasaari, Savulahden Haapasaari. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Haapasaaret ulkomailla

Ruotsissa Haapasaari oli 55 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Хаапасаари tarkoittaa nimeä Haapasaari. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Hāpasāri.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Hapasarj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Haapasaari olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Haapasaari

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Haapasaari, Finland.

©Tuomas Salste