Haapasalo: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Haapasalo

Haapasalo on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen. Noin joka 7 000:s suomalainen on nimeltään Haapasalo.

Haapasalojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 828 max

v. 1985 863

v. 2014 864

v. 2015 863

v. 2016 861

v. 2017 860

v. 2018 858

v. 2019 849

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Haapasalo on sijalla 1 025.

Haapasalo on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Haapasalo on suojattu 1921–1930 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1935

Haapasaloja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 84 Haapasalon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Haapasalojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Perniö (6 henkeä), Veteli (6), Eurajoki (6) sekä Kisko (6). Valtaosa asui Uudellamaalla ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Haapasalo, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 41.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1909–1944
Yritykset
perust. –2015

Sana Haapasalo esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Haapasalo

Haapasalo (paikannimi)Haapasalo (karttanimi)

Haapasalo on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 58 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; saari sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Haapasalo esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on maasto.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Haapasalo jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Haapasalo esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Haapasalo Haimilanranta, Haapasalo Vuorelankuja, Haapasalonkatu, Haapasalontie, Haapasalovägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Haapasalot ulkomailla

Ruotsissa Haapasalo oli 11 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Хаапасало tarkoittaa nimeä Haapasalo. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Hāpasalo.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Hapasalå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Haapasalo olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Haapasalo

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Haapasalo, Finland.

©Tuomas Salste