Haapaviita
Haapaviita on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.
Haapaviitojen lukumäärä eri vuosina:
v. 2015 20
v. 2018 22
v. 2020 21
v. 2022 21
v. 2023 20
Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.
Sukunimien yleisyyslistalla Haapaviita on sijalla 22 216. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Haapaviita ei ole. Noin joka yhdeksännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.
Haapaviitojen enemmistö on naisia. Vuonna 2023 naisten osuus tämän sukunimen kantajista oli 60 %.
Asuinpaikkoja 1939–1958 |
Haapaviitoja tiedetään asuneen ainakin oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa seitsemän Haapaviidan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.
Kuolleet 1956–1968 |
Vuosina 1956–1968 kuolleet Haapaviidat asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on kuuden Haapaviidan kotipaikka kuolinhetkellä.
Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.
Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kaksi Haapaviitaa. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.
Haapaviita (paikannimi) | Katuosoitteissa |
Haapaviita on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on maastokohde sekä talo.
Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Haapaviita jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.
Sana Haapaviita esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Haapaviidantie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.
Venäjäksi Хаапавийта ("Haapavijta") tarkoittaa nimeä Haapaviita. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.
Latviaksi nimi kirjoitetaan Hāpavīta.
Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Hapafwijta on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Haapaviita olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.
Släktnamnet / Surname Haapaviita, Finland.
©Tuomas Salste