Haaranoja: Sukunimi-info

Haaranoja

Tietoja sukunimestä Haaranoja

Haaranoja on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Haaranojien lukumäärä eri vuosina:

v. 2015 32

v. 2016 31

v. 2017 31

v. 2018 30

v. 2019 31

v. 2020 31

v. 2021 32

v. 2022 32

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Haaranoja on sijalla 15 854. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka kahdeksannella suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Haaranoja on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Haaranoja on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Haaranoja ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 13 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Haaranojia on 32.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884–1925

Haaranojia tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa kahdeksan Haaranojan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Haaranoja, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla viisi.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa yksi Haaranoja. Hän kuului valkoisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 ei tiettävästi kaatunut ainoatakaan puolustusvoimain palveluksessa ollutta Haaranojaa. Mahdolliset siviiliuhrit ovat asia erikseen.

Paikannimi Haaranoja

Haaranoja (paikannimi)Katuosoitteissa

Haaranoja on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 16 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; talo sekä virtavesi.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Haaranoja jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Haaranoja esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Haaranojantie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Хаараноя tarkoittaa nimeä Haaranoja. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Hāranoja.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Haranoia on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Haaranoja olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Haaranoja

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Haaranoja, Finland.

©Tuomas Salste