Haimakainen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Haimakainen

Haimakainen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Haimakaisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 251 max

v. 1985 231

v. 2014 247

v. 2015 248

v. 2016 245

v. 2017 246

v. 2018 242

v. 2019 238

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Haimakainen on sijalla 3 282.

Verrattuna muihin sukunimiin Haimakainen on melko pitkä nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1925

Haimakaisia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 31 Haimakaisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Haimakaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Suistamo (14 henkeä) sekä Harlu (5). Valtaosa asui Uudellamaalla ja Karjalassa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Haimakainen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 19.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Haimakainen

Haimakainen (karttanimi)

Nimi Haimakainen esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 7 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Haimakainen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Хаймакайнен tarkoittaa nimeä Haimakainen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Haimakainens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Haimacain on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Haimakainen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Haidar Haimakainen.

Samankaltaisia nimiä kuin Haimakainen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Haimakainen, Finland.

©Tuomas Salste