Hannikainen: Sukunimi-info

Hannikainen

Tietoja sukunimestä Hannikainen

Hannikainen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Hannikaisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 349 max

v. 1985 335

v. 2014 378

v. 2016 378

v. 2018 378

v. 2020 381

v. 2022 383

v. 2023 381

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Hannikainen on sijalla 2 164. Sijoitus listalla on hiukan parantunut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 2 176.

Verrattuna muihin sukunimiin Hannikainen on melko pitkä nimi.

Hannikainen on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Hannikainen on suojattu 1921 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885–1921

Hannikaisia tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 37 Hannikaisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Hannikaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Sääminki (14 henkeä), Kerimäki (4), Helsinki (3) sekä Savonlinna (3). Valtaosa asui luovutetussa Karjalassa ja Savossa.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Hannikainen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 20.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Asuinpaikat 1955–1970 kuolleilla

Kuolleet
1955–1970

Vuosina 1955–1970 kuolleet Hannikaiset asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 43 Hannikaisen kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Hannikaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Sääminki (12 vainajaa), Helsinki (10) sekä Sulkava (5). Lähes kaikki asuivat kuollessaan Etelä- ja Itä-Suomessa.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin yhden vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Kartalla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa neljä Hannikaista. Kuolleista 2 kuului punaisiin, 1 valkoisiin ja 1 tuntemattomaan osapuoleen.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kaksi Hannikaista. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1941
Yritykset
perust. –2020

Sana Hannikainen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Hannikainen

Hannikainen (paikannimi)Katuosoitteissa

Hannikainen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Hannikainen jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Hannikainen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Hannikaisenkatu, Hannikaisentie, Pietari Hannikainens väg, Pietari Hannikaisen tie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Hannikaiset ulkomailla

Ruotsissa Hannikainen oli 19 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Ханникайнен tarkoittaa nimeä Hannikainen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Hannikainens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Hannicain on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Hannikainen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Hanni Hannikainen tai Hannu Hannikainen.

Samankaltaisia nimiä kuin Hannikainen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Hannikainen, Finland.

©Tuomas Salste