Hannukainen: Sukunimi-info

Hannukainen

Tietoja sukunimestä Hannukainen

Hannukainen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Hannukaisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 442 max

v. 1985 442

v. 2014 461

v. 2016 467

v. 2018 466

v. 2020 454

v. 2022 447

v. 2023 447

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Hannukainen on sijalla 1 900. Sijoitus listalla on hiukan pudonnut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 1 800.

Verrattuna muihin sukunimiin Hannukainen on melko pitkä nimi.

Vuosina 1955–1970 kuolleiden Hannukainen-nimisten miesten keskimääräinen kuolinikä oli 56 vuotta. He kuolivat noin kolme vuotta muita miehiä aiemmin. Suvun naisten keskimääräinen kuolinikä oli 63 vuotta. Hekin kuolivat noin neljä vuotta muita naisia nuorempina.

Asuinpaikat

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1886–1926

Hannukaisia tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 38 Hannukaisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Hannukaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Hiitola (10 henkeä) sekä Kaukola (3). Valtaosa asui Lounais-Suomessa ja Karjalassa.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Hannukainen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 21.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Asuinpaikat 1955–1970 kuolleilla

Kuolleet
1955–1970

Vuosina 1955–1970 kuolleet Hannukaiset asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 59 Hannukaisen kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Hannukaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Luvia (7 vainajaa), Ahlainen (4), Karhula (3), Kullaa (3), Ulvila (3) sekä Ylitornio (3). Valtaosa asui kuollessaan Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin kahden vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa kaksi Hannukaista. Kuolleista 1 kuului punaisiin ja 1 valkoisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yhdeksän Hannukaista. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1908–1929
Yritykset
perust. –2018

Sana Hannukainen tai Hannukaisen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Hannukainen

Hannukainen
(paikannimi)
Hannukainen Karjalassa
(karttanimi)

Hannukainen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Hannukainen esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Hannukainen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Hannukainen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Hannukaisentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Hannukaiset ulkomailla

Ruotsissa Hannukainen oli 40 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Ханнукайнен tarkoittaa nimeä Hannukainen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Hannukainens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Hannucain on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Hannukainen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Hannu Hannukainen tai Hanni Hannukainen.

Samankaltaisia nimiä kuin Hannukainen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Hannukainen, Finland.

©Tuomas Salste