Heinäjoki: Sukunimi-info

Heinäjoki

Tietoja sukunimestä Heinäjoki

Heinäjoki on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Heinäjokien määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 49 max

v. 2015 27

v. 2018 27

v. 2020 27

v. 2022 27

v. 2023 26

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä on voinut olla vähän pienempi. Vuosien 2015–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Heinäjoki on sijalla 18 523. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Heinäjoki ei ole. Noin joka kahdeksannella suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Heinäjokien enemmistö on miehiä. Vuonna 2023 miesten osuus tämän sukunimen kantajista oli 62 %.

Heinäjoki on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Heinäjoki on suojattu 1936 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Kuolleet
1959–1969

Vuosina 1959–1969 kuolleet Heinäjoet asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on kuuden Heinäjoen kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa yksi Heinäjoki. Hän kuului punaisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 ei tiettävästi kaatunut ainoatakaan puolustusvoimain palveluksessa ollutta Heinäjokea. Mahdolliset siviiliuhrit ovat asia erikseen.

Paikannimi Heinäjoki

Heinäjoki
(paikannimi)
Heinäjoki Karjalassa
(karttanimi)

Heinäjoki on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 77 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; pelto/niitty; talo sekä virtavesi.

Nyky-Suomen lisäksi Heinäjoki esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 10 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde sekä vesistö.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Heinäjoki jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Heinäjoki esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Heinäjoen metsätie, Heinäjoenkatu, Heinäjoentie, Heinäjoki. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Хейняйоки ("Heinjaioki") tarkoittaa nimeä Heinäjoki. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Heinejoki.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Heinäiokj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Heinäjoki olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Heinajoki tai Heinaejoki, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Heino Heinäjoki tai Heini Heinäjoki.

Samankaltaisia nimiä kuin Heinäjoki

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Heinäjoki, Finland.

©Tuomas Salste