Heinänen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Heinänen

Heinänen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleinen. Noin joka 5 000:s suomalainen on nimeltään Heinänen.

Heinästen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 254 max

v. 1985 1 155

v. 2014 1 154

v. 2015 1 145

v. 2016 1 136

v. 2017 1 126

v. 2018 1 119

v. 2019 1 121

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Heinänen on sijalla 799.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Heinänen on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Heinänen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Heinänen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 65 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Heinäsiä on 1 121.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1929

Heinäsiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 162 Heinäsen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Heinästen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (11 henkeä), Saarijärvi (7) sekä Ruovesi (7). Valtaosa asui Hämeessä ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Heinänen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 86.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1899–1937
Yritykset
perust. –2018

Sana Heinänen tai Heinäsen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Heinänen

Heinänen (paikannimi)Katuosoitteissa

Heinänen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 15 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; metsäalue; saari; suo; talo sekä vesialue.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Heinänen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Heinänen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Heinäsentie, Heinästenkatu. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Heinäset ulkomailla

Ruotsissa Heinänen oli 41 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Хейнянен ("Heinjanen") tarkoittaa nimeä Heinänen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Heinenens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Heinäin on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Heinänen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Heinanen tai Heinaenen, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Heino Heinänen tai Heini Heinänen.

Samankaltaisia nimiä kuin Heinänen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Heinänen, Finland.

©Tuomas Salste