Honkavaara: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Honkavaara

Honkavaara on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Honkavaarojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 262 max

v. 1985 236

v. 2014 251

v. 2015 251

v. 2016 249

v. 2017 246

v. 2018 243

v. 2019 242

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Honkavaara on sijalla 3 238.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1924

Honkavaaroja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 29 Honkavaaran asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Honkavaarojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (5 henkeä) sekä Seinäjoki (4).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Honkavaara, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 20.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1905–1941
Yritykset
perust. –2015

Sana Honkavaara esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Honkavaara

Honkavaara (paikannimi)Honkavaara (karttanimi)

Honkavaara on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 109 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; pelto/niitty sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Honkavaara esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Honkavaara jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Honkavaara esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Honkavaarankuja, Honkavaaranpolku, Honkavaarantie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Honkavaarat ulkomailla

Ruotsissa Honkavaara oli 15 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Хонкаваара tarkoittaa nimeä Honkavaara. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Honkavāra.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Hongafwara on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Honkavaara olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Hong Honkavaara.

Samankaltaisia nimiä kuin Honkavaara

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Honkavaara, Finland.

©Tuomas Salste