Huhtakangas: Sukunimi-info

Huhtakangas

Tietoja sukunimestä Huhtakangas

Huhtakangas on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Huhtakankaiden lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 269 max

v. 1985 249

v. 2014 308

v. 2016 298

v. 2018 295

v. 2020 292

v. 2022 287

v. 2023 289

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Huhtakangas on sijalla 2 743. Sijoitus listalla on hiukan pudonnut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 2 709.

Verrattuna muihin sukunimiin Huhtakangas on melko pitkä nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Huhtakangas on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Huhtakangas on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Huhtakangas ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 68 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Huhtakankaita on 289.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885–1922

Huhtakankaita tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 15 Huhtakankaan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1946–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Huhtakangas, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla yhdeksän.

Asuinpaikat 1955–1970 kuolleilla

Kuolleet
1955–1970

Vuosina 1955–1970 kuolleet Huhtakankaat asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 35 Huhtakankaan kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Huhtakankaiden yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Ylivieska (14 vainajaa) sekä Alavieska (3). Lähes kaikki asuivat kuollessaan Pohjanmaalla ja Lapissa.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin kahden vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Kartalla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi viisi Huhtakangasta. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1942
Yritykset
perust. –2014

Sana Huhtakangas esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Huhtakangas

Huhtakangas (paikannimi)Katuosoitteissa

Huhtakangas on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 25 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma, maastokohde, metsäalue sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Huhtakangas jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Huhtakangas esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Huhtakankaantie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Huhtakankaat ulkomailla

Ruotsissa Huhtakangas oli 54 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Хухтакангас tarkoittaa nimeä Huhtakangas. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Huhtakangass. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Huchtacangas on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Huhtakangas olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Huhtakangas

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Huhtakangas, Finland.

©Tuomas Salste