Huhtamäki: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Huhtamäki

Huhtamäki on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen. Noin joka 7 000:s suomalainen on nimeltään Huhtamäki.

Huhtamäkien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 642 max

v. 1985 675

v. 2014 753

v. 2015 753

v. 2016 750

v. 2017 749

v. 2018 762

v. 2019 760

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Huhtamäki on sijalla 1 146.

Huhtamäki on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Huhtamäki on suojattu 1933 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1887-1924

Huhtamäkiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 31 Huhtamäen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1946–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Huhtamäkien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Lapua (7 henkeä), Ilmajoki (4), Kankaanpää (4) sekä Jalasjärvi (4). Lähes kaikki asuivat Pohjanmaalla ja Lounais-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Huhtamäki, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 12.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1919–1943
Yritykset
perust. –2016

Sana Huhtamäki tai Huhtamäen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Huhtamäki

Huhtamäki (paikannimi)Katuosoitteissa

Huhtamäki on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 74 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; metsäalue sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Huhtamäki jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Huhtamäki esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Heikki Huhtamäen katu, Heikki Huhtamäen polku, Heikki Huhtamäkis gata, Heikki Huhtamäkis stig, Huhtamäenpolku, Huhtamäentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Huhtamäet ulkomailla

Ruotsissa Huhtamäki oli 11 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Хухтамяки ("Huhtamjaki") tarkoittaa nimeä Huhtamäki. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Huhtameki.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Huchtamäkj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Huhtamäki olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Huhtamaki tai Huhtamaeki, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Huhtamäki

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Huhtamäki, Finland.

©Tuomas Salste