Iivari: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Iivari

Iivari on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Iivarien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 425 max

v. 1985 391

v. 2014 436

v. 2015 435

v. 2016 433

v. 2017 429

v. 2018 429

v. 2019 434

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Iivari on sijalla 1 947.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1932

Iivareita tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 30 Iivarin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Iivarien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Salla (9 henkeä), Kolari (6), Virolahti (4) sekä Ylistaro (4).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Iivari, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 16.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1896–1944
Yritykset
perust. –2016

Sana Iivari tai Iivarin esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Iivari

Iivari (paikannimi)Katuosoitteissa

Iivari on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 18 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on metsäalue, pelto/niitty sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Iivari jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Iivari esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Iivarinkatu, Iivarinkuja, Iivarinmutka, Iivarinpolku, Iivarintie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Iivari

Iivari on myös miehen etunimi. Vuonna 2019 Iivari oli yhtenä etunimenä 4 420 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 600:s mies oli etunimeltään Iivari. Juuri etunimenä Iivari onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 434 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten toisena tai kolmantena etunimenä (3 761 henkeä). Ensimmäisenä etunimenä se on harvinaisempi (659).

Iivarit ulkomailla

Ruotsissa Iivari oli 56 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Ийвари ("Ijvari") tarkoittaa nimeä Iivari. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Īvari.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Ijfwarj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Iivari olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Iivar Iivari.

Iivari on myös tavallinen kissojen nimi.

Samankaltaisia nimiä kuin Iivari

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Iivari, Finland.

©Tuomas Salste