Ilmarinen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Ilmarinen

Ilmarinen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Ilmaristen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 237 max

v. 1985 236

v. 2014 281

v. 2015 281

v. 2016 279

v. 2017 283

v. 2018 286

v. 2019 283

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Ilmarinen on sijalla 2 804.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1931

Ilmarisia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 31 Ilmarisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Ilmaristen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Janakkala (9 henkeä), Multia (3), Keuruu (3) sekä Pohjaslahti (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Ilmarinen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 15.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1870–1941
Yritykset
perust. 1973–2017

Sana Ilmarinen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Ilmarinen

Ilmarinen (paikannimi)Katuosoitteissa

Ilmarinen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 8 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Ilmarinen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Ilmarinen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Ilmarinengatan, Ilmarinengränd, Ilmarinens väg, Ilmarinenvägen, Ilmarisenkatu, Ilmarisenkuja, Ilmarisentie, Ilmaristentie, Seppo Ilmarinen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Ilmarinen

Ilmarinen on myös miehen etunimi. Vuonna 2019 Ilmarinen oli yhtenä etunimenä 13 miehellä. Sukunimenä Ilmarinen on kuitenkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli 283 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on käytössä miesten 2. tai 3. etunimenä. Ensimmäisenä etunimenä sitä ei käytetä.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Ильмаринен tarkoittaa nimeä Ilmarinen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Ilmarinens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Ilmarin on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Ilmarinen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Ilmari Ilmarinen tai Ilma Ilmarinen.

Samankaltaisia nimiä kuin Ilmarinen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Ilmarinen, Finland.

©Tuomas Salste