Ilves: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Ilves

Ilves on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen. Noin joka 10 000:s suomalainen on nimeltään Ilves.

Ilvesten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 428 max

v. 1985 457

v. 2014 562

v. 2015 556

v. 2016 560

v. 2017 568

v. 2018 578

v. 2019 572

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Ilves on sijalla 1 515.

Ilves on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Ilves on suojattu 1921 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1931

Ilveksiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 38 Ilveksen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Ilvesten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Sortavalan maalaiskunta (10 henkeä), Luumäki (8) sekä Helsinki (3). Valtaosa asui Keski- ja Itä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Ilves, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 26.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1913–1942
Yritykset
perust. –2017

Sana Ilves esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Ilves

Ilves (paikannimi)Ilves (karttanimi)

Ilves on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 8 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; metsäalue; saari sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Ilves esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 8 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on kylä sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Ilves jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Ilves esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Ilveksenkatu, Ilveksenkuja, Ilveksenpolku, Ilveksentaival, Ilveksentie, Ilveskaari, Ilveskaarre, Ilveskatu, Ilveskuja, Ilveskulma, Ilvespolku, Ilvesraitti, Ilvestie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Ilves

Ilves on myös miehen etunimi. Vuonna 2019 Ilves oli yhtenä etunimenä 25 miehellä. Sukunimenä Ilves on kuitenkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli 572 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten toisena tai kolmantena etunimenä (21 henkeä). Ensimmäisenä etunimenä se on harvinaisempi (4).

Ilvekset ulkomailla

Ruotsissa Ilves oli 59 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Virossa Ilves oli 2 248 ihmisen sukunimi vuonna 2019. Nimi kuuluu Virossa yleisimpiin sukunimiin ja on siellä molempien sukupuolten käytössä.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 6 henkeä, joiden sukunimi oli ILVES.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Ильвес tarkoittaa nimeä Ilves. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Ilvess. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Ilfwes on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Ilves olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Ilves

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Ilves, Finland.

©Tuomas Salste