Jäämaa: Sukunimi-info

Jäämaa

Tietoja sukunimestä Jäämaa

Jäämaa on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Jäämaiden lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 59 max

v. 2014 50

v. 2016 49

v. 2018 49

v. 2020 51

v. 2022 49

v. 2023 49

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Jäämaa on sijalla 11 542. Sijoitus listalla on pudonnut selvästi vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 8 892. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Jäämaa ei ole. Noin joka kuudennella suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Jäämaa on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Jäämaa on suojattu 1921 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Jäämaa on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Jäämaa on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Jäämaa ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 11 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Jäämaita on 49.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Яамаа ("Jaamaa") tarkoittaa nimeä Jäämaa. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Jēmā.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Iäma on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Jäämaa olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Jaamaa tai Jaeaemaa, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Jäämaa, Finland.

©Tuomas Salste