Jaanus: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Jaanus

Jaanus on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Jaanus-nimisten lukumäärä eri vuosina:

v. 2015 28

v. 2016 28

v. 2017 28

v. 2018 27

v. 2019 27

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Jaanus on sijalla 17 878. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka yhdeksännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Jaanus on Suomessa enimmäkseen ulkomaalaisten nimi. Suomen väestörekisterissä tämännimisistä 65 % oli ulkomaan kansalaisia vuonna 2019. Jaanus-nimisten enemmistö on miehiä. Vuonna 2019 miesten osuus tämän sukunimen kantajista oli 69 %.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958

Jaanus-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 5 Jaanus-nimisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1954 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Kartalla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Etunimi Jaanus

Jaanus on myös miehen etunimi. Vuonna 2019 Jaanus oli yhtenä etunimenä 23 miehellä. Samaan aikaan Jaanus oli 27 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten ensimmäisenä etunimenä (18 henkeä). Toisena tai kolmantena etunimenä se on harvinaisempi (5).

Jaanus-suku ulkomailla

Ruotsissa Jaanus oli 28 ihmisen sukunimi vuonna 2018. Nimi on siis Ruotsissa yleisempi kuin Suomessa.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Яанус tarkoittaa nimeä Jaanus. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Jānuss. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Ianus on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Jaanus olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Jaan Jaanus tai Jaana Jaanus.

Samankaltaisia nimiä kuin Jaanus

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Jaanus, Finland.

©Tuomas Salste