Jakonen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Jakonen

Jakonen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Jakosten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 487 max

v. 1985 452

v. 2014 486

v. 2015 488

v. 2016 491

v. 2017 487

v. 2018 482

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2018 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Jakonen on noin sijalla 1 800.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1886-1935

Jakosia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 49 Jakosen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Jakosten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Hiitola (7 henkeä), Jääski (7) sekä Laukaa (6). Valtaosa asui Keski- ja Itä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Jakonen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 26.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Jakonen

Jakonen (paikannimi)Jakonen (karttanimi)

Jakonen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on metsäalue sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Jakonen esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Jakonen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Jakonen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Jakosentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Jakoset ulkomailla

Ruotsissa Jakonen oli 19 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Яконен tarkoittaa nimeä Jakonen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Iacoin on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Jakonen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Jakob Jakonen.

Samankaltaisia nimiä kuin Jakonen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Sukunimi-infossa on tietoja 23 315 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Jakonen, Finland.

©Tuomas Salste