Janakka: Sukunimi-info

Janakka

Tietoja sukunimestä Janakka

Janakka on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Janakoiden lukumäärä eri vuosina:

v. 2015 35

v. 2016 35

v. 2017 34

v. 2018 35

v. 2019 35

v. 2020 35

v. 2021 35

v. 2022 35

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Janakka on sijalla 14 867. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka seitsemännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Janakoiden enemmistö on naisia. Vuonna 2022 naisten osuus tämän sukunimen kantajista oli 60 %.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958

Janakoita tiedetään asuneen ainakin oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa kuuden Janakan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kaksi Janakkaa. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1920
Yritykset
perust. 1949–2015

Sana Janakka esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Janakka

Janakka (paikannimi)Katuosoitteissa

Janakka on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä suo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Janakka jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Janakka esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Janakankuja, Janakantie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Янакка tarkoittaa nimeä Janakka. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Janaka.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Ianacka on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Janakka olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Jana Janakka tai Jan Janakka.

Samankaltaisia nimiä kuin Janakka

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Janakka, Finland.

©Tuomas Salste