Janka: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Janka

Janka on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Jankojen lukumäärä eri vuosina:

v. 2017 20

v. 2019 20

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Janka on sijalla 21 999. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka 11. suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Janka on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Janka on suojattu 1984 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Paikannimi Janka

Janka (paikannimi)

Janka on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Janka jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Etunimi Janka

Janka on myös naisen etunimi. Vuonna 2019 Janka oli yhtenä etunimenä 15 naisella. Samaan aikaan Janka oli 20 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä naisten ensimmäisenä etunimenä (12 henkeä). Toisena tai kolmantena etunimenä se on harvinaisempi (3).

Jangat ulkomailla

Norjassa Janka oli 8 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Espanjassa oli vuonna 2014 yhteensä 31 henkeä, joiden sukunimi oli JANKA.

Puolassa Janka oli 655 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tšekissä Janka oli 113 ihmisen sukunimi vuonna 2017. Nimi on Tšekissä lähinnä miesten sukunimi.

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 418 henkeä, joiden sukunimi oli JANKA. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 24 henkeä, joiden sukunimi oli JANKA.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Янка tarkoittaa nimeä Janka. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Ianga on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Janka olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Jan Janka tai Jana Janka.

Samankaltaisia nimiä kuin Janka

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Janka, Finland.

©Tuomas Salste