Jänkävaara: Sukunimi-info

Jänkävaara

Tietoja sukunimestä Jänkävaara

Jänkävaara on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Jänkävaarojen lukumäärä eri vuosina:

v. 2015 34

v. 2018 34

v. 2020 34

v. 2022 34

v. 2023 34

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Jänkävaara on sijalla 15 199. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Jänkävaara ei ole. Noin joka seitsemännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Jänkävaara on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Jänkävaara on suojattu 1935 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kaksi Jänkävaaraa. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Paikannimi Jänkävaara

Jänkävaara (paikannimi)

Jänkävaara on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Jänkävaara jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Янкяваара ("Jankjavaara") tarkoittaa nimeä Jänkävaara. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Jenkevāra.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Iängäfwara on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Jänkävaara olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Jankavaara tai Jaenkaevaara, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Jänkävaara

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Jänkävaara, Finland.

©Tuomas Salste